18.06.2013 Kateřina Bendlová
Řepka olejná patří k nejrozšířenějším a nejstarším hospodářským plodinám v České republice. Má široké využití v potravinářství, při výrobě olejů nebo kosmetiky.
Přes své nepopiratelné kvality má však řepkový olej v očích mnoha spotřebitelů špatnou pověst, neboť stále přetrvávají předsudky o jeho problematických vlastnostech.
V Čechách se pěstování řepky olejné ujalo hlavně v letech 1820 – 1839 a s postupným rozvojem moderních technologií její význam klesal. Začátkem 80. let prodělala řepka šlechtitelský pokrok umožněný její vynikající genetickou tvárností, která dala vzniknout odrůdám, které poskytují olej velmi ceněný a doporučovaný odborníky na zdravou výživu. Dnešní realita je tedy odlišná od dob první a druhé světové války, kdy byl řepkový olej používán pro svícení v lampách a nouzově využíván i v potravinářství, protože nic lepšího k dispozici nebylo. Současné odrůdy řepky, z nichž se olej vyrábí, jsou kvalitativně významně jiné a výrazně lepší, než staré – tzv. erukové odrůdy.
Od roku 1985 se v České republice pěstují výlučně tyto nové, tzv. dvounulové odrůdy řepky, které poskytují olej velmi ceněný a doporučovaný prakticky po celém světě. „Přesto, díky alternativnímu využití řepkového oleje pro výrobu metylesterů povinně přimíchávaných do motorové nafty, vyvolává nadále u některých spotřebitelů představu, že je surovinou nikoli potravinářského, ale chemického průmyslu. Přitom takovéto dvojí využití není ničím výjimečným či špatným a vůbec se nevylučuje. Vedle řepky jsou takto využívány například i brambory, cukrová řepa, len nebo pšenice,“ vysvětluje Doc. Petr Baranyk ze Svazu pěstitelů a zpracovatelů olejnin.
Zatímco v Německu je řepkový olej mezi spotřebiteli nejoblíbenějším rostlinný olejem, výzkum agentury STEM/MARK dokazuje jeho výrazně slabší popularitu v českých domácnostech. Ve studené kuchyni nachází největší uplatnění olivový olej, doménou teplé kuchyně je pak olej slunečnicový. Více než tři pětiny dotázaných neví, zda řepkový olej dodává pokrmům příjemnou chuť. Obdobně stejně velké množství respondentů není schopno říci, zda je řepkový olej zdraví prospěšný a jeho složení vyhovuje výživovým požadavkům z hlediska složení tuků a zastoupení skupin mastných kyselin.
„Z hlediska lidské výživy není ani tak důležité množství oleje, které daná rostlina vytváří, ale jeho složení, tedy spektrum obsažených mastných kyselin. Olej ze současných odrůd řepky se svým složením blíží oleji olivovému a v některých parametrech jej dokonce předčí, zejména díky vysokému obsahu omega-3 nenasycených mastných kyselin,“ říká RNDr. Pavel Suchánek z Laboratoře pro výzkum aterosklerózy IKEM.
Zdravotní přínos řepkového oleje spočívá především v nízkém podílu nezdravých nasycených mastných kyselin a velmi vysokém obsahu zdraví prospěšných vícenenasycených mastných kyselin. „Díky výraznému zastoupení nenasycených mastných kyselin omega-3 můžeme označit řepkový olej jako nutričně velice hodnotný, díky čemuž má četné zdravotní přínosy,“ vysvětluje Pavel Suchánek.
Tuk/olej | Nasycené mastné kyseliny (%) | Transmastné kyseliny (%) | Mononenasycené mastné kyseliny (%) | Omega-3 vícenenasycené mastné kyseliny (%) | Omega-6 vícenenasycené mastné kyseliny (%) |
Řepkový olej | 8 | 1 | 61 | 9 | 20 |
Slunečnicový olej | 12 | 1 | 25,5 | 0,5 | 61 |
Sójový olej | 16 | 1 | 23 | 7 | 53 |
Olivový olej | 15 | 0 | 75 | 1 | 9 |
Vepřové sádlo | 41 | 2 | 48 | 1 | 8 |
Mléčný tuk | 67,5 | 2,5 | 22 | 0,5 | 1,5 |
Rybí tuk | 28 | 0 | 52 | 15 | 5 |
Zdravotní působení mastných kyselin:
nasycené mastné kyseliny – spíše negativní
trans mastné kyseliny – vysoce negativní
mono nenasycené mastné kyseliny – neutrální, spíše pozitivní
více nenasycené mastné kyseliny – vysoce pozitivní
Zásadní přínos mají mastné kyseliny, jež jsou v českém jídelníčku zastoupeny podprůměrně, v prevenci kardiovaskulárních onemocnění, a to zejména ovlivněním hladiny cholesterolu. Studie prokázaly zásadní pokles koncentrace velmi rizikového LDL cholesterolu o asi 17 % již po třech týdnech konzumace řepkového oleje. Dostatečný přísun omega-3 mastných kyselin zároveň snižuje riziko trombóz a má pozitivní vliv na imunologické reakce, kdy brání vzniku alergických reakcí a předchází vzniku zánětu.
Odborníci doporučují denní příjem tuků v maximální výši 35 % z celkového energetického příjmu, přičemž jen třetina by měla pocházet z živočišných tuků. Zbylé dvě třetiny by měly tvořit rostlinné tuky a oleje. Speciální doporučení existují pro příjem omega-3 mastných kyselin – denně bychom měli zkonzumovat 2 gramy kyseliny alfa-linolenové obsažené v řepkovém oleji a 200 miligramů z tuků mořských živočichů.
„V posledních deseti letech se připomíná zásadní význam nejen celkového množství přijímaných polynenasycených mastných kyselin, ale i vzájemného poměru mezi skupinami omega-6 a omega-3, který by měl být 4:1 nebo ještě lépe 3:1. Středoevropská strava bohužel zachovává velmi nevýhodný poměr 10:1, severoamerická strava bohatá na fast foody se blíží poměru dokonce 40:1,“ doplňuje Pavel Suchánek. Tento poměr je v řepkovém oleji 2:1, proto je jeho pravidelná konzumace velmi pozitivní a potřebná.
Českým spotřebitelům může rozhodování při výběru vhodných rostlinných olejů znesnadňovat značení druhu olejů na etiketách, které není vždy zcela jasné a jednoznačné. Také nabídka jednodruhových řepkových olejů není v české maloobchodní síti příliš široká, ale blýská se na lepší časy, protože řada výrobců avizuje uvedení nových produktů na trh. Na podporu spotřeby řepkového oleje zahájil v září 2012 Svaz pěstitelů a zpracovatelů olejnin informační kampaň „Řepkový olej – olej nad zlato“, jejímž úkolem je zvýšit povědomí o nutričních vlastnostech řepkového oleje, zpopularizovat ho a zvýšit jeho spotřebu. Více informací k celému projektu naleznete na webových stránkách www.olejnadzlato.cz.
22.09.2014 | Tento kalný nápoj se stává terčem falešných prodejců a dokázat vybrat z rostoucí nabídky je stále obtížnější. Jak tedy na to?
24.06.2014 | „Dneska už se nedá koupit dobrý chleba.“ „Bílé pečivo je nevhodné a nezdravé.“ „Chléb je dnes nesmyslně vylepšován chemickými přípravky.“ Pravda nebo mýty?
31.07.2014 | Jste bez energie, stále unavení, trápí vás žaludeční potíže a studené končetiny?
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.