23.06.2014 Redakce
Chcete si doma namíchat něco osvěžujícího a voda s citronem vás už začíná nudit?
Zkuste se inspirovat inovativními přístupy, které přináší Mistrovství světa v míchání nealkoholických nápojů, Mattoni Grand Drink, a namíchejte si něco speciálního. Originální nealkoholický koktejl vás osvěží a potěší vizáží. Může se stát hvězdou letní party, navíc jej můžete nabídnout i dětem či těhotné kamarádce. O linii se bát nemusíte, barmanská špička myslí i na energetickou hodnotu nápojů. Můžete se inspirovat současnými trendy:
Uvařte si oblíbený čaj, nechte ho vychladnout, nebo pokud pospícháte, přelijete přes kostky ledu. Ačkoliv byste v horkých dnech čaj vařili jen stěží, jako ingredience do koktejlu se vám může hodit.
Kvetou vám levandule nebo se chlubíte českým česnekem? Obojí můžete najít v receptech na nealkoholické koktejly, které soutěží v Mattoni Grand Drinku. V poslední době se využívají i velmi výrazná a pálivá koření, výjimkou není ani celá chilli paprička, která drink zároveň ozdobí. Dávejte si ale pozor, aby vám bylinky nepřebily veškerou chuť a vůni koktejlu.
Milan Zaleš, český reprezentant v Mattoni Grand Drink
Maliny, jahody či jiné letní ovoce koktejl ozdobí a zároveň mu dodají sladkou chuť. V rámci Mattoni Grand Drinku však barmani sahají po odvážnějších variantách a nevyhýbají se ani zelenině. Loni porotu přesvědčil koktejl, který v sobě měl čerstvě vymačkanou šťávu z červené papriky. Můžete se zkusit inspirovat.
Základní složkou každého long drinku je minerální voda, kterou se koktejl doplní. Mezinárodní barmanská asociace doporučuje pro míchání koktejlů českou minerálku Mattoni, přičemž v rámci soutěže nechává na barmanech, jestli zvolí její perlivou či mírně perlivou variantu. Právě bublinky pomáhají k provonění koktejlu, tím jak vynáší vůni k okraji sklenice. Nevhodná voda může výslednou chuť koktejlu zničit, proto si dávejte pozor i při výrobě ledu či ledové tříště. Vyplatí se sáhnout po kvalitní minerální variantě.
Chcete vaše pití něčím ozvláštnit? Mistři barmani umí využívat i zavařeniny, džemy či med. Zejména pokud se vám do koktejlu díky lžičce kvalitního džemu podaří dostat chuť, kterou sezonní ovoce nenabízí, můžete tím mile překvapit své chuťové buňky.
10 cl Mattoni perlivá
5 cl čerstvého rebarborového džusu
0,5 cl čerstvého paprikového džusu
1 cl vanilkového sirupu Monin bez cukru
3 g ovocného čaje Cocolle č. 62
1 cl bio datlového sirupu
Dekorace: prášek z lyofilizovaných malin, rebarbora, vlásky chilli, jedlé zlato, citron, lípie
Nabízíme jednoduchou recepturu, která zvítězila v doprovodné soutěži MGD 2008 „Mattoni Grand Bar 2008“. Touto „hvězdou“ byl koktejl Romana Uhlíře, manažera Cloud 9 sky bar & lounge hotelu HILTON Prague, s názvem Ginger Rain.
Mattoni perlivá
1 ks limetka
1 cl zázvorového sirupu
1 bs zázvorové marmelády (bs = barová lžíce)
2 cl limetkového džusu Cordial
Dekorace: 2 kousky čerstvého zázvoru, 1 snítka Physalis (židovská třešeň)
Metoda výroby: přímo do skla na drcený led
Postup výroby: Do jednoduché větší sklenice vymáčkněte celou limetu, nadávkujte zázvorový sirup, zázvorovou marmeládu a Lime Juice Cordial, doplňte drcený led a důkladně promíchejte lžící. Zalijte perlivou minerální vodou Mattoni, již jen lehce promíchejte a ozdobte.
23.03.2015 | Ramínko pro vás připravil Marek Šalanský, student druhého ročníku Střední odborné školy stravování Říčany s.r.o.
17.09.2015 | O tomhle dortu se u nás mluví často. Ne že bych ho pekla co chvíli, ale kdykoli se do toho pustím, akce se zkomplikuje a vzniká vtipná historka, kterou se můžou bližní bavit dosyta. Já se obvykle nesměji. Předem varuji – tohle dobrodružství ještě nikdy nedopadlo dobře. A nemyslím si, že vždy za to můžu jen já. Prostě osud.
29.08.2014 | Krajový recept ze Slovácka.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.