29.08.2014 Renata Reihserová
Klasika české kuchyně podle receptu jižní Moravy.
Ingredience: Otma Gurmán rajčata krájená, 120 g rajčatového protlaku Otma, 215 g smetany na vaření, 4 ks pepře, 4 ks nového koření, 2 ks bobkového listu, 3 lžíce hladké mouky, špetka tymiánu, 10 lžiček cukru, 4 lžíce sádla, 1 cibule, ocet, sůl.
Postup: Do rozehřátého sádla vmícháme 10 lžiček cukru a počkáme, dokud směs nezkaramelizuje. Mezitím si do hrníčku scedíme nálev z rajčat. Okapaná rajčata přidáme do zkaramelizované směsi, chvilku povaříme a poté postupně přidáváme nakrájenou cibuli, pepř, nové koření, tymián a bobkový list. Opět necháme povařit a postupně přiléváme scezený nálev z rajčat. Směs dusíme, dokud cibule nezměkne. Následně směs propasírujeme, do omáčky přidáme protlak, dle potřeby dochutíme octem, cukrem a solí. Nakonec přimícháme smetanu, ve které jsme si rozkvedlali mouku. Chvilku povaříme a můžeme podávat. Doporučujeme podávat s těstovinovými kolínky nebo houskovým knedlíkem.
29.08.2014 | Jak si doma připravit jednoduchý rajský protlak nebo ochucený kečup?
17.09.2015 | O tomhle dortu se u nás mluví často. Ne že bych ho pekla co chvíli, ale kdykoli se do toho pustím, akce se zkomplikuje a vzniká vtipná historka, kterou se můžou bližní bavit dosyta. Já se obvykle nesměji. Předem varuji – tohle dobrodružství ještě nikdy nedopadlo dobře. A nemyslím si, že vždy za to můžu jen já. Prostě osud.
13.03.2015 | Recept připravil a uvařil Marek Šalanský, student 2. ročníku Střední odborné školy stravování Říčany s.r.o.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.