29.08.2014 Renata Reihserová
Klasika české kuchyně podle receptu jižní Moravy.
Ingredience: Otma Gurmán rajčata krájená, 120 g rajčatového protlaku Otma, 215 g smetany na vaření, 4 ks pepře, 4 ks nového koření, 2 ks bobkového listu, 3 lžíce hladké mouky, špetka tymiánu, 10 lžiček cukru, 4 lžíce sádla, 1 cibule, ocet, sůl.
Postup: Do rozehřátého sádla vmícháme 10 lžiček cukru a počkáme, dokud směs nezkaramelizuje. Mezitím si do hrníčku scedíme nálev z rajčat. Okapaná rajčata přidáme do zkaramelizované směsi, chvilku povaříme a poté postupně přidáváme nakrájenou cibuli, pepř, nové koření, tymián a bobkový list. Opět necháme povařit a postupně přiléváme scezený nálev z rajčat. Směs dusíme, dokud cibule nezměkne. Následně směs propasírujeme, do omáčky přidáme protlak, dle potřeby dochutíme octem, cukrem a solí. Nakonec přimícháme smetanu, ve které jsme si rozkvedlali mouku. Chvilku povaříme a můžeme podávat. Doporučujeme podávat s těstovinovými kolínky nebo houskovým knedlíkem.
13.03.2015 | Recept připravil a uvařil Marek Šalanský, student 2. ročníku Střední odborné školy stravování Říčany s.r.o.
05.04.2015 | Domácí výroba sýra není tak složitá, jak by se mohlo zdát. Pokud se do výroby pouštíte poprvé, nejvhodnější bude sýr čerstvý, ale pokročilejší sýraři si můžou troufnout na sýry složitější.
29.08.2014 | Krajový recept ze Slovácka.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.