13.03.2014 Redakce
Je stejný typ margarínu vhodný na pečení i k přímé konzumaci?
Otázka: Dobrý den, od známých mám možnost kupovat ZeLa Creme, chutná jako máslo, ale podle všeho je to margarín s příchutí másla a cena je poloviční než u másla. Jedná se o 5kg balení a netuším, jaké je složení. Tak bych se chtěla zeptat, jestli jste ho také netestovali v rámci svých testů a zda byste ho doporučili na konzumaci za studena i na pečení, rozpouštění (tj. všude, kde se používá máslo). Na internetu jsem ho našla na webech cukrářů, jako náhražku másla do máslových krémů, ale nevím, jak je to s kvalitou tohoto margarínu. Předem děkuji za odpověd.
Odpověď: Jak říká Šárka Rybová ze společnosti Zeelandia: Výrobek ZeLa Creme je margarín vhodný pro komplexní využití v cukrářské a gastronomické výrobě (pekárny, cukrárny, gastronomické provozy). Používá se do krémů, pomazánek, třených hmot s jemnou máslovou chutí atd. Má dobrý nášleh, stabilitu a vysokou vaznost vody. Pro přímou spotřebu bychom spíše doporučili jiný výrobek z našeho sortimentu a to ZeLa Delikatess. Složení výrobku ZeLa Creme: rostlinné tuky a oleje (kokosový, palmový, řepkový), voda, E322, E471, E475 (emulgátory), sůl, E202 (konzervant), E330 (kyselina), aroma, E160a (barvivo).
Výrobky podobného typu jsme v redakci netestovali, tipy, jak nakupovat margarín naleznete v Testu margarínů: http://www.svet-potravin.cz/clanek.aspx?id=3680.
22.02.2022 | Základní poučka napoví, že k rybímu masu se hodí především bílá vína. Jak ale vybrat správnou odrůdu? Každá ryba má své specifické vlastnosti, kterým musíme volbu vína přizpůsobit. Neklesejte na mysli, pomocí základních rad to zvládnete i bez sommeliérského kurzu.
23.02.2023 | Burgery bez masa jsou jasnou volbou pro lidi, kteří jsou vegetariáni nebo vegani. To ovšem neznamená, že jsou určené jen pro ně. Vyměnit občas hovězí placku za rostlinnou variantu může přinést hned několik benefitů. Zapomeňte na suchou placku bez chuti uprostřed housky. Šťavnatý a chutěmi nabitý burger si můžete připravit i bez masa. Inspirujte se osvědčenými tipy z praxe. Máme pro vás recepty na "plant based" placky i triky pro správné sestavení a obložení burgeru.
06.06.2022 | Ať jste pekařští mazáci, nebo máte za sebou jen pár nesmělých bábovkových pokusů, určitě víte, k čemu se v kuchyni používá kypřicí prášek a jedlá soda. Vypadají podobně a po obou saháme ve snaze docílit nadýchaného a vláčného těsta. Zde ovšem vzájemné podobnosti končí a je třeba se blíže seznámit se zákonitostmi, které s sebou použití konkrétního kypřidla nese, abyste z trouby pokaždé vytáhli výtvor, na který se bude dlouho vzpomínat. V dobrém, samozřejmě.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.