15.09.2015 Mgr. Kateřina Kmecová
Víme, že jsou nezdravé, ale také, že mohou být nakažlivě dobré. Jsou lidí, kteří se bez nich obejdou hravě, bez pocitu, že by jim něco unikalo. A pak ti, kteří si brambůrky zpestřují několikrát v týdnu filmové večery, posezení s přáteli i jízdu v autobuse. Je to snadné – smažené bramborové brambůrky s paprikovou příchutí. Pochutnáme si na všech značkách stejně?
Každý rok sní průměrný Čech bezmála kilogram slaných brambůrků. Výrobci milovníky slaných pochoutek lákají na stále nové příchutě i tvary. My jsme pro test zvolili příchuť z nejklasičtějších a pro snazší výběr jsme zařadili chipsy v méně tradičním balení, tedy papírové tubě.
První a poslední vzorek byl zabalen v tvrdším obalu, ze kterého můžete brambůrky ujídat, v případě většího počtu zájemců je však nutné je vysypat na talířek. Ostatní tuby jsou sice papírové, ale rozlámaných chipsů jsme v nich našli paradoxně mnohem méně – ochranu, ale i výrazně pohodlnější servírování zajišťuje plastová „rakvička“ uvnitř, ve které jsou lupínky naskládány.
Nejdražší vítěz
Cenové rozdíly byly tentokrát značné – zatímco chipsy prodávané jako privátky řetězců stály, s výjimkou brambůrků Tesco, jen 16 Kč, značkové Pringles zakoupíte za 70 korun. A jak výsledky napovídají, v tomto případě se sáhnout hlouběji do peněženky vyplatí. Vítězné Pringles jsou jemné, chuťově vyvážené, neobtěžuje nás vše likvidující slanost a mírná pikantnost rovněž není na závadu. Ve stříbrných Chipsletten překvapí zvláštní chuť syrové papriky, ale milovníci slaných snacků si rozhodně pochutnají.
Privátky jsou srovnatelné
Od třetího do pátého místa se seřadily produkty jednotlivých řetězců, které jsou mezi sebou v podstatě srovnatelné. Snad jen K Classic vyčnívá nezvyklými tóny, které neumíme popsat lépe než „středomořské“, jak slibuje název výrobku. Další dva zástupci (Crusti Croc a Penny) jsou chuťově poněkud mdlí a zejména chipsy pod značkou Penny doplácejí na nerovnoměrnou posypku, která se koncentruje pouze v brambůrkovém „údolíčku“, a ten tak chutná dost slaně jen na počátku, než se z něj stane pouze křupavý lupínek bez jakékoli výraznější příchutě.
Trochu mimo tyto vzájemně zaměnitelné vzorky stojí chipsy Tesco, které jsou rozpoznatelné na první ovonění i ochutnání. A bohužel to tentokrát není vlastnost pozitivní. Brambůrky působí nepříjemně uměle a dávají tušit, že se v továrně glutamátem nešetřilo. Jen pro přesnost – glutamát obsahují všechny vzorky kromě Lorenz, ovšem takto dominantní jeho chuť nikde jinde není.
Dochucuje se hlavně solí
Konzumenti chipsů se dělí na dvě skupiny, stejně jako milovníci čokolády – jedni jsou schopni dát si dva čtverečky či hrst brambůrek, zbytek úhledně zabalit a vrátit zpět do spíže. Druhá parta neopustí stanoviště, dokud nepadne celé balení. V takovém případě ji čeká pořádná solná nálož…
Podle doporučení Světové zdravotnické organizace bychom měli přijmout maximálně 5 gramů soli denně. Nejslanější ze všech testovaných vzorků jsou brambůrky K Classic. Pokud byste se neovládli a během večerního křoupání jich spořádali celý balíček, dostanete do sebe 2,3 gramu soli, tedy 46 % doporučené denní dávky. Více než třetinu doporučené denní dávky si vyčerpáme, i pokud bychom zbaštili celé balení chipsů s nejnižším obsahem soli, tedy Lorenz Chipsletten. V kontextu toho, kolik soli přijmeme (mnohdy nevědomky) v jiných pokrmech a potravinách, je to celkem slušný počin.
Takže slané brambůrky k televizi? Ano, ale pamatujte, že lepší chuťový zážitek vás bude něco stát. A hlavně mějte na paměti, že malá hrst vám bude muset stačit, pokud nechcete být prosolení ještě několik následujících dní.
22.12.2023 | Klobásy patří k nejoblíbenějším a nejrozšířenějším masným výrobkům, které jsou rozšířeny prakticky po celém světě. Kde přesně klobásy vznikly, a kdo je poprvé vyrobil, se nám už asi zjistit nepodaří. Dnes víme, že je znali již starověcí Sumerové, Řekové i Římané a jejich původ sahá ještě dále před tyto civilizace. Důvodem výroby klobás bylo zřejmě prodloužení trvanlivosti masa a zlepšení jeho senzorických vlastností.
11.04.2024 | Krevety rozhodně nepatří mezi výrobky, které by se nemusely pečlivě vybírat, zvlášť pokud nemají být spotřebitelé doma nepříjemně rozčarováni. Na druhou stranu, i v běžné tržní síti lze objevit výrobky vysoké kvality, i přestože nepatříme k přímořským státům. Po kterých sáhnout a které raději naopak nechat v obchodě?
07.06.2023 | Při testování ovocných jogurtů se obvykle zaměřujeme na podíl ovocné složky, každý z nás si chce přece užít poctivou ovocnou nálož. Je tu však ještě další kritérium, které by mělo spotřebitele vést k výběru, a to množství laktobacilů a streptokoků v jogurtech. Právě jejich poměr totiž ovlivňuje výslednou chuť.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.