Články se štítkem: inovace

SOUTĚŽ PKČR O INOVATIVNÍ VÝROBEK: NA TYTO SE ZAMĚŘTE

02.08.2023 | Hodnotící komise 10. ročníku soutěže Cena Potravinářské komory ČR o nejlepší inovativní potravinářský výrobek vybrala letošní oceněné. Do soutěže se letos přihlásilo 40 výrobků od 23 výrobců. Hodnocení probíhá již tradičně v těchto kategoriích, reformulace roku, bezpečnost a kvalita potravin, potraviny pro zvláštní výživu a od letošního roku nově kategorie evropská inovace.

VINAŘI Z BORDEAUX HLÁSÍ PŘEVRATNOU NOVINKU: KONEC SUDŮ?

12.12.2022 | V Château Olivier poblíž Bordeaux nalévá vinař sauvignon blanc do velmi zvláštního sudu. Ve skutečnosti je to skleněná nádrž navržená tak, aby zachovala čistotu a svěžest hroznů, což je inovativní alternativa k tradičnímu dřevěnému sudu. Skleněné sudy používá na 500 vinařů, už dva roky jim je dodává francouzská rodinná firma Michael Paetzold pod názvem Wineglobe, píše agentura AFP.

NA ŠKŮDCE RAJČAT PŘES ROBOTY! VÝZKUMNÍCI PRACUJÍ NA INTELIGENTNÍM RAMENI

25.08.2022 | Pěstování ovoce a zeleniny ve skleníku má řadu výhod, ale nese s sebou i rizika v podobě plísní, chorob a škůdců, kterým se ve vlhkém a teplém prostředí dobře daří. Čeští výzkumníci již druhým rokem pracují na tom, jak úrodu co nejlépe před těmito negativními vlivy ochránit.

VINAŘI Z KUTNÉ HORY PŘIŠLI NA ZPŮBOB, JAK U VINIC DRŽET VLÁHU

18.01.2022 | Kutnohorští vinaři začali používat biouhel, jeho přidání do půdy má zlepšit zadržování vody a živin. Vyrábějí ho sami ve speciálních pecích a využívají při hnojení. S přidáváním zuhelnatělé biomasy do půdy začali v těchto dnech spolu se stříháním révy.

Reformulace potravin, aneb Jak nám výrobci dopřávají více zdraví?

27.10.2021 | Česká republika se bohužel dlouhodobě pohybuje na špici zemí, jejichž obyvatelé mají nadváhu a ne zrovna ukázkový životní styl. Potřeba osvěty týkající se našeho jídelníčku tak nabývá na významu nejen kvůli vysoké prevalenci kardiovaskulárních nemocí či výskytu diabetu a metabolických poruch, ale i v souvislosti s obezitou jako rizikovým faktorem. Jedním z kroků, jež mají za cíl změnit stravovací návyky a zlepšit kvalitu konzumovaných potravin, jsou aktivity Potravinářské komory ČR týkající se jejich reformulací.

Systém školního stravování volá po změně! Chybí lidé, kuchařky stárnou

06.09.2021 | Ve školních jídelnách je nedostatek kvalifikovaného personálu a lidé, kteří tam pracují, nejsou dostatečně ohodnocení. Věkový průměr kuchařů a kuchařek v jídelnách je 55 let a hrozí, že do deseti až 15 let odejde velká část pracovníků do důchodu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.