31.05.2011 | Na farmářských trzích má být nabízeno k prodeji hlavně zboží daného regionu, vyplývá z kodexu farmářských trhů, který dnes zveřejnilo ministerstvo zemědělství. Dobrovolný kodex umožňuje provozovatelům pustit na trhy prodejce z ostatních regionů Česka i ze zahraničí. Zahraniční zboží bude muset být označeno zemí původu.
11.05.2011 | V Americe griluje na zahradě každý. V Čechách se tento způsob přípravy jídla spojený i s neformálním setkáváním s přáteli za posledních dvacet let značně rozšířil.
31.03.2011 | Výrobky Mlékárny Valašské Meziříčí opět bodují. Potravinářská komora ČR ve spolupráci s PRO-BIO Svazem ekologických zemědělců zvolila v kategorii „Mléko a mléčné výrobky“ za nejlepší BIO výrobek BIO jogurt bílý „naše bio“ Mlékárny Valašské Meziříčí. Výrobek je dodáván do prodejen Billa. Celkově se do soutěže zapojilo čtyřicet dva výrobků, které byly rozděleny do šesti kategorií. A to mlýnské a pekárenské výrobky, mléko a mléčné výrobky, maso a výrobky z masa, nápoje, výrobky z ovoce a zeleniny či víno z ekologických hroznů.
03.03.2011 | Světové ceny potravin minulý měsíc pokračovaly v růstu. Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO) dnes oznámila, že její index cen potravin se v únoru vyšplhal na nové rekordní maximum. Varovala rovněž, že prudký růst cen ropy by mohl vést k dalšímu zdražování potravin.
14.02.2011 | Plzeňský Prazdroj chystá investici 150 milionů korun do nové stáčecí linky na PET lahve v Plzni. Linka s maximálním hodinovým výkonem 18 tisíc lahví bude umístěna ve stávající stáčírně Plzeňského pivovaru. Projekt by měl být dokončen v průběhu roku, kdy bude linka uvedena do provozu. Investice do stáčecí linky je reakcí na měnící se požadavky českých pivařů v segmentu praktického balení piva prodávaného v obchodech.
14.02.2011 | Pečivo v tuzemských obchodech v příštích týdnech zdraží až o deset procent. Kvůli růstu cen pšenice, olejů, máku, mléka, energií, pohonných hmot a dalších vstupů se chystají zvednout ceny pečiva dvě největší tuzemské pekárenské společnosti, United Bakeries a Penam. Informoval o tom dnes server Týden.cz
14.02.2011 | Loňský rok byl pro české a moravské vinaře jedním z nejhorších v historii. Na zhruba 16.000 hektarech plodících vinic sklidili 45.923 tun hroznů. Je to o 22.800 tun méně než v roce 2009. Oproti rokům 2007 a 2008 ale byla loňská sklizeň méně než poloviční. Vyplývá to z aktuálních statistik Českého statistického úřadu.
11.02.2011 | V našem minulém „sýrovém“ povídání jsme si vyprávěli o nákupu sýrů, o tom, kde je nejlepší sýry zakoupit, čeho je třeba si všímat a na co se ptát, abychom s naším nákupem byli spokojeni. Něco jsme si řekli o kvalitě sýrů, o optimálních způsobech jejich úchovy v domácnosti a popsali si některé techniky krájení a porcování jednotlivých druhů. Dnes se zaměříme na další určitě zajímavé téma, a sice, jaké víno je nejlepší k tomu kterému sýru vybrat.
08.02.2011 | O tom, že sýry patří mezi nutričně významné, cenné a zdravé potraviny, asi není pochyb. Jejich význam spočívá především ve vysokém obsahu hodnotné mléčné bílkoviny bohaté na všechny základní nezbytné aminokyseliny, a dále na zdravém mléčném tuku a celé řadě minerálních látek a vitaminů.
08.02.2011 | Sýr je živým přírodním produktem, který průběžně zraje již ode dne své výroby až do okamžiku spotřeby. Pro jeho úchovu je proto nezbytné dodržování řady zásad, které zabezpečí udržení kvality výrobku a zpomalí další prozrávání. Jedním z důležitých faktorů je samozřejmě teplota.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.