23.04.2020 | Řekli byste, že první omelety jsou zmiňovány již ve staré perské říši? Pak se údajně přes Střední východ a severní Afriku dostaly do Evropy, kde v každé zemi dostaly svou místní svébytnou podobu.
09.03.2020 | Jíte hrachovou kaši s plátkem chleba? Dochucujete saláty olejem či slaninou? Proč se asi zažila úprava čočky nakyselo a s okurkou? Mnoho stravovacích zvyklostí přebíráme automaticky, aniž bychom se zamýšleli proč.
19.01.2020 | Trend dovozu jídel stoupá a už dávno nejde jen o hromadné objednávky velkých firem. Messengeři mají plné ruce práce i o víkendu. Nejvíce prý vozí pizzu, sushi nebo burgery.
08.01.2020 | Každý Čech sní ročně v průměru zhruba kilogram bramborových lupínků neboli chipsů. Jejich největší výrobce v Česku Intersnack jich na trh dodá zhruba 11 000 tun ročně.
04.12.2019 | Brambory, okurky, majonéza, vajíčka, cibule, mrkev, hrášek a hořčice, to je osm základních surovin, které potřebujeme pro přípravu salátu, který chystá většina Čechů.
19.11.2019 | Má rostlinnou chuť blížící se co nejvíce kakau a je minimálně pražená: přes svou vysokou cenu chutná "syrová" čokoláda nejen gurmánům, ale i těm, kdo vyznávají živou stravu (raw food), potraviny bez tepelné úpravy. "Chcete ochutnat?
18.10.2019 | Je čokoláda lepší než botox? Jestliže je černá, je rozhodně jakýmsi elixírem přirozeného mládí. Britští vědci nedávno dokonce vymysleli recept, kdy jsou u čokolády zesíleny její antioxidační účinky. Píše o tom francouzský deník Le Figaro.
25.07.2019 | Sójové boby jsou základem pro produkci mnoha potravin, jako například tofu, sójové maso a také sójové nápoje. Obsahují pro organismus nezbytné aminokyseliny, minerální látky jako například fosfor, draslík, hořčík, vápník, železo a zinek.
02.02.2016 | Unikátní expozice představuje přehlídku historických, ale stále funkčních řeznických strojů z 1. poloviny 20. století. Řeznické řemeslo má na Valašsku bohatou a dlouholetou tradici.
30.10.2015 | Dříve hlavní zdroj obživy, dnes pochoutka, kterou si dopřáváme jen jednou za čas. Zvěřina je maso velmi specifické, které potřebuje více péče než běžněji používané druhy, ovšem při dodržení základních pravidel se úsilí a čas strávený v kuchyni rozhodně vyplatí. Poradíme vám, kde zvěřinu (ne)kupovat, jak si s ní poradit po příchodu domů i jaké zdravotní benefity nám nabízí.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.