07.02.2023 | Vláda chce prověřit ceny u zemědělců, potravinářských podniků a obchodních řetězců. Cílem je zjistit výši obchodní přirážky jednotlivých sektorů. Po jednání s premiérem Petrem Fialou (ODS) a členy vlády to oznámili prezident Agrární komory ČR Jan Doležal a prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová.
31.01.2023 | Zatímco ceny základních potravin ve světě již od dubna roku 2022 postupně klesají, v Evropě i v naší zemi se naopak růst cen potravin stále nezastavil. A podle všeho se nezastaví ani na počátku roku 2023, i když lze velmi důvodně předpokládat, že tempo zdražování potravin se v ČR oproti roku 2022 výrazně sníží (to se již částečně děje), ceny některých druhů potravin se budou postupně stabilizovat, a ceny některých potravin mohou dokonce začít v příštím roce klesat.
17.12.2022 | Přibližně 28 procent českých domácností si může dovolit nakupovat jen základní potraviny. Vyplývá to z průzkumu společnosti KRUK, která se zaměřuje na správu pohledávek finančních ústavů a korporátních zákazníků. Více než polovina rodin vyhledává pouze zlevněné potraviny. Nejčastěji Češi za jídlo měsíčně utratí 5000 až 10.000 korun.
03.11.2022 | Ačkoli u nás potravinové banky začaly fungovat hned v porevolučních letech, o jejich existenci se ve větší míře veřejnost dozvěděla v souvislosti s bojem proti plýtvání potravinami. Na jejich služby se však již neobracejí jen nejchudší vrstvy obyvatelstva, v poslední době, symbolizované epidemií covidu, válkou a masivním zdražováním, míří pro balíčky se základními potravinami nové sociální skupiny, pro které je čím dál složitější obejít se bez pomoci.
31.10.2022 | Růst cen ovlivnil kvalitu stravování více než poloviny Čechů. Vyplývá to z průzkumu stravovacích návyků stravenkové společnosti Edenred mezi 5700 lidmi. Pětina oslovených v průzkumu uvedla, že se stravuje hůře než před rokem a 6,5 procenta, že se stravuje DOKONCE výrazně hůře.
24.10.2022 | Více než čtyři pětiny lidí při přípravě jídla dbají na to, aby využily veškeré suroviny, a 62 procent má špatné svědomí, když jídlem plýtvá. V tiskové zprávě o průzkumu postojů k potravinovému odpadu to uvedlo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Více než polovina lidí se podle výsledků průzkumu domnívá, že potravinový odpad nepředstavuje problém pro životní prostředí.
17.10.2022 | Produkce lihovarů zdraží po novém roce o 15 až 20 procent. Odvětví zasahují zvyšující se ceny energií, protože většina podniků používá při výrobě pálenek plyn. Navíc rostou náklady na výrobu skla, do kterého se destiláty stáčí. ČTK to řekl tajemník Unie destilatérů ČR Jakub Gottwald, který je také jedním ze zakladatelů internetového obchodu Lihovárek.
01.08.2022 | Lidé přes zdražení, někde až o desítky procent, na zmrzlinu podle zmrzlinářů chodí, někteří ale méně často. Případné další zvyšování cen nechtějí výrobci zmrzliny nyní odhadovat, bude záviset na vývoji cen energií a surovin. I kvůli problémům s dostupností ingrediencí mohou z nabídky zmizet některé příchutě. Vyplývá to z ankety mezi výrobci zmrzliny.
21.06.2022 | Podle posledních dat Českého statistického úřadu v květnu pokračoval meziroční růst cen výrobců. Nejvíce pak v zemědělství, kde ceny vzrostly dle odhadů o 39,2 procenta. Podle ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL), který byl hostem pořadu Otázky Václava Moravce, jsou však ceny v některých případech uměle vyšroubované obchodníky. Snížení daně z přidané hodnoty na potraviny by dle něj však nemělo žádný efekt na koncové ceny.
08.06.2022 | Ještě nikdy v polistopadové historii nečelili zemědělci, výrobci potravin i samotní spotřebitelé tak rychlému a plošnému růstu cen, jako je tomu v letošním roce, především pak kvůli válečnému konfliktu na Ukrajině. Jíst méně kvalitně přitom také není cesta… Jaký tedy zaujmout přístup v době plné nejistot?
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.