23.09.2015 | Pochytá bakterie, zdolá stres a zatočí s viry stejně bravurně, jako dá chuť a vůni jídlu, aby nám nakonec poskytla radost z krásných vlasů nebo přinesla rozkoš nejen gastronomickou. Někoho příliš pálí a štípe v očích, jinému vadí její výrazná chuť a vůně. Ale v každém případě bychom ji v pomyslném žebříčku životu prospěšných potravin s klidným svědomím zařadili hodně vysoko. Správně tušíte, že řeč je o cibuli.
08.09.2015 | Státní podpora programu Ovoce a zelenina do škol letos stoupne o 20 milionů korun, příspěvek od Evropské unie naopak klesne o 17 milionů korun. Letošní dotace programu se tak celkově zvýší o tři miliony korun, sdělila ČTK mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu Vladimíra Nováková.
03.09.2015 | Pomalu přichází podzim a s ním i obvyklá sklizeň brambor. Podívejme se však na tuto zcela běžnou a pro většinu lidí nezajímavou rostlinu okem současných odborníků na výživu. Oloupejme pomyslnou slupku brambor a nahlédněme pod pokličku hrnce při jejich vaření.
31.08.2015 | Existují zdravé stravovací návyky, které jsou skutečným elixírem života. Jsou to návyky, jež sdílí populace žijící v tzv. modrých zónách, pěti oblastech světa, kde se soustřeďují lidé dosahující vysokého věku. Je to japonský ostrov Okinawa, město Loma Linda v Kalifornii, ostrov Ikaria v Řecku, kostarický poloostrov Nicoya a provincie Ogliastra na Sardinii.
26.08.2015 | Dýňovo-mrkvový krém s čočkou, králičí burger, houbová pohanka s rýží a ovoce v jogurtu. Takové menu si připravila vítězná jídelna ze Základní školy Mánesova z Otrokovic pro finále soutěže o Nejlepší školní oběd.
06.08.2015 | Milujete domácí limonádu a hledáte její ještě zdravější variantu?
03.08.2015 | Studie prezentovaná nejprve na Digestive Disease Week ve Washingtonu navíc ukázala, že se bolesti břicha již po jednom měsíci stravy bez fermentujících potravin zmírňují o 40 %.
28.07.2015 | Alergií na potraviny přibývá, zejména v západních zemích. Dieta, která eliminuje z jídelníčku problematické potraviny, se sice neřadí mezi typické alternativní druhy výživy, přesto nutí postižené jedince k jinému stravování. Je třeba rozlišit potravinové alergie a potravinové intolerance, případně přecitlivělost na potraviny.
24.07.2015 | Pojem nemocniční strava bývá synonymem nevábných pokrmů, které spořádáme jen z nedostatku jiné alternativy. Je to však jen snahou zdravotníků poskytnout pacientům co nejzdravější pokrmy vhodné pro jejich dietu? Nebo má řada nemocničních jídel ke zdravému a vyváženému jídelníčku opravdu daleko?
21.07.2015 | S humorem se představuje jako expertka jedlého kvítí a býlí. Vaření, jídlo a gastronomie je její velkou vášní a stejně tak to platí pro květiny. Dlouholeté zkušenosti z těchto dvou oborů se spojily a Jana Vlková se pustila do psaní Květinové kuchařky i seminářů o jedlých květech v terénu. S obojím slaví nečekané úspěchy.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.