Zaujalo nás

SKVĚLÁ ZPRÁVA PRO SPOTŘEBITELE, KTEŘÍ VYUŽÍVAJÍ ESHOPY + POCHVALA OD INSPEKTORŮ

26.10.2022 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se v souvislosti dlouhodobým růstem obliby nákupu potravin na dálku – zejména prostřednictvím internetových obchodů – intenzívně věnuje kontrole tohoto segmentu a zaměřuje se na specifická rizika spojená s nákupem na dálku.

SKVĚLÁ POVIDLA? JEDINĚ Z MĚDĚNÉHO KOTLE A NA OHNI

25.10.2022 | Výroba povidel se nesmí uspěchat, i když trvá hodiny. Na povidlech není co urychlit, míní Zuzana Čevelová, která předvádí tradiční výrobu povidel ve skanzenu Rochus v Uherském Hradišti. Povidla vaří v měděném kotli, jak se to naučila od své babičky.

ČEŠI ZAHÁJILI STRATEGII PROTI PLÝTVÁNÍ POTRAVINAMI: NIC NAZMAR!

24.10.2022 | Více než čtyři pětiny lidí při přípravě jídla dbají na to, aby využily veškeré suroviny, a 62 procent má špatné svědomí, když jídlem plýtvá. V tiskové zprávě o průzkumu postojů k potravinovému odpadu to uvedlo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Více než polovina lidí se podle výsledků průzkumu domnívá, že potravinový odpad nepředstavuje problém pro životní prostředí.

PRODÁVÁTE MASO ZE ZABIJAČKY? HROZÍ VÁM MASTNÁ POKUTA

20.10.2022 | Ačkoliv se to podle aktuálního počasí možná nezdá, zima se blíží. S tímto ročním obdobím je v českých zemích spojen tradičně zvyk domácích porážek čili zabíjaček. Pro ně platí výjimka ze zákona a takto poražená zvířata nemusí projít veterinární prohlídkou. Maso z takto poraženého prasete je však určeno pouze pro omezený okruh spotřebitelů (domácnost chovatele a osoby blízké). Rozhodně není možné maso z doma poražených zvířat veřejně nabízet a prodávat.

V RESTAURACI NAŠLI 200 KILO MASA BEZ DOKLADŮ: FOTKY PRO OTRLÉ

18.10.2022 | Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) v Praze provedli na základě podnětu Hygienické stanice hl. m. Prahy kontrolu asijské restaurace v Praze 8. V prostorách podniku odhalili přes 200 kg různých druhů masa neznámého původu.

NOVINKA V KOMPOSTOVÁNÍ: POMŮŽOU LACTOBACILY

18.10.2022 | Kompostování gastroodpadu je složitý proces, který ne vždy končí úspěchem. Zbytky jídla obsahují velké množství olejů, soli nebo koření. Vznikají tak kyselé šťávy, které mají negativní dopad na počáteční fázi kompostování a mohou dokonce celý proces zastavit. Vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně se zaměřili na to, jak těmto problémům předejít. Zjistili, že pomoci mohou přirozeně se vyskytující bakterie – laktobacily.

SVĚT SI HO ZAMILOVAL RAKETOVOU RYCHLOSTÍ: KDE SE VZAL APEROL?

17.10.2022 | Záplava jasně oranžových a červených koktejlů se stala běžnou podívanou v barech a restauracích po celé Evropě i mimo ni. Spritz, nápoj na bázi vína původem z Itálie, si totiž nachází stále další příznivce, píše agentura AP.

PÁLENKA BUDE LUXUS, NEVYHNE SE ZDRAŽOVÁNÍ

17.10.2022 | Produkce lihovarů zdraží po novém roce o 15 až 20 procent. Odvětví zasahují zvyšující se ceny energií, protože většina podniků používá při výrobě pálenek plyn. Navíc rostou náklady na výrobu skla, do kterého se destiláty stáčí. ČTK to řekl tajemník Unie destilatérů ČR Jakub Gottwald, který je také jedním ze zakladatelů internetového obchodu Lihovárek.

KRIZE KOSÍ HOSPODY, KRACHUJÍ JAKO HOUBY PO DEŠTI

10.10.2022 | Tuzemské hospody a restaurace svírá nejistota. Skončit je rozhodnuto jedno procento podniků, každý třetí si pak svou další existencí není jistý. Vyplývá to z čerstvého průzkumu Plzeňského Prazdroje.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.