03.02.2022 | Nejdůležitější informací pro spotřebitele jsou výživové údaje, které informují o obsahu hlavních živin v potravině. Tento údaj nebyl doposud povinný, přesto je již nyní na mnoha potravinách je uveden. Podle nové evropské legislativy povinnost informovat spotřebitele o výživovém složení potravin vzniká od prosince roku 2016. Výrobcům, kteří dobrovolně tento druh informace na obale již uváděli, přibude od prosince 2014 povinnost uvádět obsah nasycených mastných kyselin, což je pro spotřebitele přínosem.
02.02.2022 | Podle údajů Ministerstva zemědělství vyhodí každý člověk v České republice za rok průměrně 80 kg jídla. Je to sice opticky mnohem nižší číslo, než najdete na první pohled v různých statistikách ve spojení se státy jako jsou USA nebo Austrálie, ale je toto číslo přesné, co znamená po praktické stránce? Lze se dopočítat odpadu, když se v popelnicích nachází i potravinový odpad, který konzumovat nelze (slupky z citrusových plodů, kosti) nebo se jeho části likvidují na toaletách (např. staré polévky)? Můžeme s odpady nakládat ekologičtěji na úrovni domácností? A co restaurace?
01.02.2022 | Zejména období zimy je nejen v naší zemi pravidelně spojeno se zvýšeným výskytem ptačí chřipky a prakticky každá informace o zjištění nového ohniska této nemoci a likvidaci příslušných chovů je spojena s konstatováním, že je ptačí chřipka přenosná na člověka. Tato neustále opakovaná teze přitom může u části spotřebitelů vyvolat obavy z konzumace drůbežího masa, což je ovšem závěr veskrze chybný.
31.01.2022 | Zatímco se dlouho tvrdilo, že káva proces redukce hmotnosti brzdí, nové studie ji staví do role osvědčeného bojovníka proti nabytým kilogramům. Ovšem produktů, které využívají kávového potenciálu, je mnoho a možnost, že narazíte jen na předraženou směs bez účinků, nebo dokonce produkt s negativními dopady na zdraví, reálná.
31.01.2022 | Zákon o významné tržní síle, který má chránit dodavatele velkých obchodních řetězců před nekalými praktikami, se bude vztahovat i na menší firmy než dosud. Způsobí to novela zákona, která vstupuje v účinnost od 1. ledna. Změna, která vychází z evropské směrnice, ruší dosavadní definici významné tržní síly a nahrazuje ji vymezením podle obratu odběratelů i dodavatelů. Projednávání provázely spory o to, zda více ochrání dodavatele, i obavy představitelů obchodů.
28.01.2022 | Pokaždé, když přijdeme domů s nákupem, ho musíme někam uložit. Část ho dáme do mrazáku, část do lednice. Některé potraviny přijdou do spižírny a ten, kdo má štěstí, může něco uložit třeba i do sklepa.
27.01.2022 | Výsledky kontrol burčáku a částečně zkvašeného hroznového moštu (ČZHM) v prodejní sezóně 2021 ukázaly pozitivní trend, kdy požadavkům právních předpisů při hodnocení v laboratoři nevyhověl pouze jediný vzorek.
26.01.2022 | Pravidelný pitný režim je bezesporu důležitý. Vedle toho, kolik toho vypijeme, je ale důležitá i volba samotných nápojů. Mezi obecně doporučované jako zdraví prospěšné patří především voda, čaj a čerstvé ovocné nebo zeleninové šťávy.
26.01.2022 | Mýtus o bezpečnosti polských potravin je v troskách, jejich kvalita je tragická, píší polská média o zprávě polského nejvyššího kontrolního úřadu NIK. "V polském masu jsou tuny antibiotik, strašné bakterie a znečistění. Kontrola potravin je jen iluzorní a nikdo se o problém nechce postarat," napsal server Innpoland.pl o závěrech nedávno publikované zprávy NIK.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.