Poradna

Jogurty bez živých kultur a další mýty: Znáte je?

14.02.2020 | Mýty hýbou světem. A nevyhnuly se ani mlékárenskému sektoru. Doslechnout se tak můžete třeba i to, že jogurty už dávno živé kultury neobsahují nebo, že déle než 3 dny v lednici nevydrží.

Co vám řeknou informace na vejcích?

04.02.2020 | Každý z nás jich sní asi 220 za rok na různé způsoby. Umíte je ale také vybrat? Podívat se na obal u vajec rozhodně nestačí. Zkontrolovat byste měli i jejich značení uvnitř.

Párujeme víno s masem s vinařkou Lenkou Michlovskou

31.01.2020 | Lámete si hlavu, jaké víno se hodí k určitému druhu masa? Máme pro vás několik osvědčených tipů od Lenky Michlovské. Díky těmto kombinacím nikdy nesáhnete vedle.

Našli jste v obchodní síti nevyhovující výrobek? Na toto máte právo!

15.01.2020 | Prodejce je povinen uvádět do oběhu pouze potraviny, čerstvé a samozřejmě řádně označené - v českém jazyce. Obaly též nesmějí být porušené. Jak tedy postupovat, když doma zjistíte, že například sýr už vykazuje známky zkázy, šunka má porušený obalový materiál a na hotovém jídle schází český návod, jak jej připravit?

Masné zlepšováky: Znáte těchto 5 tipů?

15.01.2020 | Dobře a chutně upravený kus flákoty většinou vyžaduje spousty drobných fíglů. Ty začínají nákupem masa a končí „technickými“ drobnostmi, jakými jsou například navlhčené prkénko, určitá teplota vody k podlévání či krátký „odpočinek“ masa po pečení.

Jak koupit džus a nespálit se

14.01.2020 | Vysoký obsah jednoduchého cukru, klamavé označení 100% ovocného či zeleninového podílu či obsah konzervantů, umělých sladidel a dalších přídatných látek. Většinu z toho můžete zaslechnout, pokud je řeč o ovocných a zeleninových šťávách nebo džusech. Jak to s těmi džusy doopravdy je?

Intuitive eating: Dá se jíst podle toho, co nám říká intuice?

19.12.2019 | Celý přístup je založen na naslouchání svému tělu a důvěře v něj. Jak se to ovšem naučit? Zakladatel této metody doporučuje zdravý přístup k jídlu bez hysterie a stresu, který vychází z toho, že rozumíme sobě samým a svým potřebám.

Droždí a kypřící prášek: Víte, jaký je mezi nimi rozdíl?

06.12.2019 | Jaký je rozdíl mezi čerstvým pekařským droždím a kypřicím práškem do pečiva?

Kvalita vánočních kolekcí: Co najdete pod staniolem?

05.12.2019 | Čokoládové figurky s vánoční tematikou se u nás prodávaly již na konci 19. století. To se nezměnilo, co však podléhá zubu času, je jejich cena a také kvalita. Zatímco před sto lety byste za „závěsky na stromek“, jak se jim také říkalo, zaplatili kolem deseti korun, dnes si připravte i dvacetinásobek… a taky hodně trpělivosti. Cena totiž v tomto případě nemusí být neoklamatelným ukazatelem kvality.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.