03.12.2019 | Proč na vás Ital bude divně koukat, když si objednáte picollo a co si objednat, když se necítíte na celý šálek cappuccina? Tady je kávový základ!
19.11.2019 | Jedním ze způsobů, jak původ masa zjistit, je dívat se u pultu či regálu po označení CZ. To se nachází i na balení masa a má znamenat, že maso pochází od české firmy. Označení má však i svůj háček.
08.11.2019 | Odpovídá Jan Zeman, ředitel a majitel Biopekárny Zemanka
31.10.2019 | Barva potraviny v lidské mysli ovlivňuje také její chuť, a proto není divu, že barviva patří mezi nejpoužívanější přídatné látky v potravinářském průmyslu. Přidávala se do potravin již ve starověku, aby se prodloužila trvanlivost a zlepšily se senzorické vlastnosti. Tenkrát se nic moc neřešilo a tak se barvilo i výbušnými látkami. Dnes jsou barviva přísně regulována a musejí být uvedena na obalu.
30.10.2019 | Starost o správnou výživu dětí občas ústí do zbytečně úzkostlivého oddalování a zařazování různých typů příkrmů a doplňujících složek stravy k mateřskému mléku, což není vždy zrovna správná strategie. Jak by tedy měly maminky postupovat?
29.10.2019 | Úsloví „mít máslo na hlavě“ pochází se středověku. Trhovci za účelem většího zisku máslo šidili na váze, když byli usvědčeni, museli za trest stát na slunci před lidmi s hroudou másla na hlavě. Výrobci se od dob středověku sice polepšili, o čemž vypovídají i velmi uspokojivé výsledky testů másel, ale i tak najdete na trhu výrobky, které mu jsou podobné, přesto s máslem mají společný tak maximálně tvar. A kdo jiný je od sebe rozezná lépe než informovaný spotřebitel?
23.10.2019 | Většina spotřebitelů si vybírá kysané mléčné výrobky podle jejich senzorických vlastností, tedy podle toho jak jim chutnají. To ale nestačí. Jak uvádí prof. Ing. Jana Dostálová, CSc., (VŠCHT, Společnost pro výživu), kysané mléčné výrobky bychom si měli vybírat i podle toho jaké živiny a v jakém množství obsahují.
14.10.2019 | O řepce jako plodině se každoročně mluví především na jaře, hlavně ovšem jako surovině pro výrobu biopaliv. O řepkovém oleji bychom ale měli mluvit, a hlavně jej používat, celoročně – jde totiž o nutričně nejhodnotnější rostlinný jedlý olej, navíc v porovnání s dalšími druhy jedlých olejů za rozumnou cenu.
07.10.2019 | Nejen atraktivní obal nebo vzhled láká spotřebitele k nákupům potravin, nedílnou součástí marketingu spojeného s prodejem jsou také názvy potravinářských produktů. Ovšem mohou v některých případech spotřebitele docela úspěšně mást.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.