21.09.2009 | Děti sladkosti milují. Vždyť také první, co okusí, je sladké mateřské mléko. Bohužel ale běžný rafi novaný bílý cukr má mnoho nežádoucích vlastností, zvlášť je-li konzumován ve zvýšené míře. a to je. odhaduje se, že denní energetický příjem z cukrů v dnešní populaci překračuje více než dvojnásobně doporučené množství. to s sebou nese vážné zdravotní důsledky. Zvlášť u dětí.
17.08.2009 | V tomto článku nechceme posuzovat, zda je lepší vegetariánská či normální strava. Vegetariánství je otázka osobního přesvědčení a je pochopitelné, že maminky, které jsou vegetariánkami, chtějí, aby se jejich děti stravovaly stejně. A chtějí také – stejně jako každá maminka – aby výživa jejich dětí byla plnohodnotná a zdravá. Shrneme si proto známá fakta a věci, které se při zdravé vegetariánské výživě nesmí zanedbat.
19.05.2009 | Mléko a mléčné výrobky představují v našich podmínkách již od nepaměti základní potravinu. Mléčné výrobky obsahují lehce stravitelné bílkoviny a tuky a celé spektrum vitaminů s výjimkou vitaminu C. Mléko je důležitým zdrojem dobře vstřebatelného vápníku a dalších minerálních látek.
19.05.2009 | Mentální anorexie a bulimie jsou psychosomatické choroby a patří k vážným poruchám příjmu potravy. Nejrizikovějším obdobím, kdy se mohou projevit jejich příznaky, je období dospívání. Poruchy se vyskytují častěji ve vyspělých zemích, kde štíhlá postava představuje ideál krásy a základní předpoklad úspěchu, a to jak osobního (tlustá = nezadaná), tak profesního (tlustá = hloupá a líná). Tento stereotypní, zkreslený obraz reality, prezentovaný v časopisech, reklamách, filmech i televizi, ovlivňuje především dospívající dívky.
19.04.2009 | Civilizační problémy se nevyhýbají ani dětem. V dnešní době je díky výběru potravin velmi snadné získat špatné stravovací návyky. Obezita je již běžně nazývána epidemií naší doby. O tom, jak dát vlastním potomkům správné stravovací návyky a předejít i pozdějším zdravotním komplikacím, jsme hovořili s paní doktorkou Dagmar Čechovu z Dietologického centra v Brně, která pomáhá malým i velkým pacientům žít zdravěji.
19.03.2009 | Potravinové alergie jsou častým jevem především u dětí. Odborníci se i přes určité rozdíly v jednotlivých zemích většinou shodují na tom, že v poslední době dochází k nárůstu počtu potravinových alergií i alergií celkově. Přesných údajů o potravinové alergii u dětí ve věku 0–3 roky je ale velmi málo.
16.02.2009 | Vláknina patří mezi nezastupitelné složky výživy, proto je nutné, aby potraviny s obsahem vlákniny byly každodenní součástí jídelníčku dětí, dospívajících, dospělých i seniorů, zkrátka každého z nás. Množství vlákniny, které by mělo být v jídelníčku dítěte a dospělého se ovšem významně liší. Na řešení problémů spojených s konzumací neodpovídajícího množství vlákniny velmi často narážíme př i konzultacích v Poradenském centru Výživa dětí. Rodiče se snaží dítěti připravit jídelníček co možná nejlépe, ale často se svou neznalostí dopouštějí chyb, které mohou mít negativní vliv na zdravotní stav jejich dítěte.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.