29.05.2013 | O zdravé stravování se zajímáme čím dál víc. Nakupujeme na farmářských trzích, čteme složení potravin, sledujeme pořady o kvalitě potravin.
20.05.2013 | Obezita – nezvaná návštěva, která se zabydlela v řadě domácností. Přicházela většinou jako mírná nadváha, ale ráda se nechávala hostit a nepohrdla ničím, ať to bylo pěkné propečené maso, nebo větrník. Jak se této nezvané návštěvy zbavit?
02.05.2013 | Výrok: „Bez soli není možné žít“ není nadsazený. Co ale zprávy varující před nebezpečím z nadměrného příjmu soli? A čím se dá sůl nahradit?
25.04.2013 | Pravidelná snídaně patří k nejdůležitějším výživovým zásadám dětského jídelníčku. Jako ideální volba se jeví dětské snídaňové cereálie, zvlášť když je díky veselým obalům vyžadují i děti samy. Zda jsou však skutečně zdravou a výživnou snídaní, jsme se zeptali nutriční terapeutky Hany Knížkové z Poradenského centra Výživa dětí.
17.04.2013 | Přestože existují odlišné názory na zdravou výživu, zůstává jedna společná jistota, na níž se shodují všichni – ryby. Ty jsou odborníky označovány bez výjimky za potravinu, proti níž nejen že nemají námitky, ale naopak ji považují za jeden ze základních prvků zdravé výživy.
11.04.2013 | V našem novém seriálu o bezpečnosti potravin se dozvíte, jak správně zacházet v domácnosti potravinami, aby pro vás v důsledku nesprávného nakládání nepředstavovaly zdravotní riziko.
08.04.2013 | Chemikům se podařilo přijít na způsob, jak omezit tuky v čokoládě tak, aby neztratila svou charakteristickou jemnou chuť. Americká chemická společnost, která o novince pocházející z Británie informovala, tvrdí, že základem úspěchu je želatina používaná v potravinářství.
28.03.2013 | Různí lidé reagují na různé látky různě. Prapodivná definice, ale pravdou je, že v závislosti na své genetické výbavě odpovídáme na biologicky aktivní složky obsažené v potravě. A právě to, jak dieta ovlivňuje rovnováhu mezi zdravím a nemocí skrze interakce s genomem jedince, zkoumá nutrigenomika. Jak to funguje? Setkali jste se s nabídkou jídelníčku „šitého na míru“? Je to pravda? Anebo se stejným „individuálním jídelním plánem“ přišla i Vaše sousedka či kolegyně a vypadá to spíše na drahou fikci šikovných „odborníků-obchodníků“?
08.03.2013 | Konzumace párků, šunky či slaniny zvyšuje riziko předčasného úmrtí. Alespoň k takovému závěru podle serveru BBC dospěli autoři mnohaletého výzkumu zahrnujícího půl milionu lidí z desítky evropských zemí. Ukázalo se, že velká spotřeba masných výrobků s vysokým obsahem solí a dalších konzervantů zvyšuje riziko srdečních a cévních onemocnění, rakoviny a předčasného úmrtí.
08.03.2013 | Fenoménem současnosti je zdravý životní styl, což značí bezesporu dobrou myšlenku. Při volbě, jakou cestou se vydáme, bychom ale měli vzít v úvahu, že člověk je tvor vynalézavý, a být neustále ve střehu. Stále častěji se totiž setkáváme s nejrůznějšími výživovými doporučeními a směry se „zaručenými“ radami, jak si uchovat pevné zdraví, jak zhubnout atd. Kolik asi existuje rozličných diet? A kolik je „stoprocentně“ účinných a alternativních opatření léčby nejrůznějších onemocnění? Není překvapující, že může vzniknout i celá řada mýtů a omylů, na kterých těží především „odborníci“ bez příslušného vzdělání. A právě jednou z aktualit ze světa výživy je téma překyselení organismu, acidóza a zásadotvorné potraviny.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.