Články se štítkem: zdravé tuky

OLIVOVÝ OLEJ ZAS TAKOVÁ VÝHRA NENÍ: ZJISTILI JSME PROČ

04.12.2023 | Tekuté zlato, Král olejů anebo Boží dar. To všechno jsou bezesporu libozvučná jména, která si olivový olej vydobyl za svá léta na výsluní. Právem? Možná jen s notnou dávkou pochybností a také velkým smyslem pro představivost. Z výsledků šetření Státní zemědělské a potravinářské inspekce je zřejmé, že to zas takový zázrak není – zázračně si maximálně udržují svou dobrou pověst.

SZPI UPŘESŇUJE: JAK JE TO S KVALITOU OLIVOVÝCH OLEJŮ?

30.11.2022 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) vydává upřesňující informaci ke kontrolní akci se zaměřením na kvalitu olivových olejů v ČR.

POZOR NA OLIVOVÉ OLEJE! ČASOVANÁ BOMBA?

29.11.2022 | Výsledky kontrolní akce Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) zaměřené na kvalitu olivových olejů v ČR ukázaly, že polovina hodnocených vzorků byla nevyhovující. Olivové oleje při hodnocení neodpovídaly označení „extra panenské“ - ve skutečnosti se jednalo o oleje nižší kategorie – nebo měly nesprávně uvedené údaje na obalu. Jeden z hodnocených vzorků dokonce odpovídal kategorii „lampantový olej“, který nelze jako potravinu nabízet.

ŘEPKOVÝ, ANEBO OLIVOVÝ? JAKÝ OLEJ SI ZASLOUŽÍ VĚTŠÍ POZORNOST?

20.09.2022 | V roce 2012 byla publikována výživová doporučení pro Skandinávii. V populárních článcích bývají tato doporučení nazývána jako severská strava nebo strava Vikingů. Důležitou součástí doporučované skladby stravy zde hraje mimo jiné řepkový olej.

PŘEPUŠTĚNÉ MÁSLO: RECEPT OD PAVLA BERKYHO

06.12.2021 | Krásně voní máslem a nepřipaluje se. Dá šmrnc jakékoliv polévce i omáčce, je skvělé na dušenou zeleninu, osmažíte na něm ty nejlepší a nejvoňavější řízky a lze ho namazat i na chléb a jíst za studena. A také využít k zevnímu použití na hojení ran nebo po štípnutí hmyzem. O čem, že je řeč? O ghí, čistém máselném tuku té nejvyšší kvality, který si prostě zamilujete!

Ořechy pod skořápkou. Na kterých si pochroupnout?

10.11.2021 | Kdo by si rád nezobnul pár oříšků ke svačině nebo večer u televize… Dopřát si hrst ořechů denně by měl každý z nás, ať už preferujete klasický vlašák nebo jste věrní křupavým kešu. Podívejte se s námi ořechům pod skořápku.

Iveta Motolová: Ne všechna éčka jsou špatná, pomůže vám aplikace

17.06.2021 | Etikety potravin občas svou délkou připomínají spíš rodinný nákupní seznam na týden. Jak se vyznat ve všech zkratkách a číslech, abychom v široké nabídce obchodů vybrali správně? Radí Iveta Motolová, nákupčí pro Košík.

Palmový olej je zlo. Opravdu? Tak najděte lepší

08.06.2021 | Palmový olej je zlo, tedy… alespoň se to rádo tvrdí.  Z nutričního hlediska, stejně jako z pohledu potřeb potravinářského průmyslu, jde ale o velmi ceněný tuk, který vyniká celou škálou dobrých vlastností.

Který olej kam aneb seznamte se s bodem zakouření

20.05.2021 | Vyznat se v široké nabídce olejů na trhu není vůbec jednoduché. Nevhodně zvolený olej přitom nemá vliv jen na chuť výsledného pokrmu, ale může ovlivnit naše zdraví, a to jak pozitivně, tak i negativně. Na co dát pozor, když vybíráme olej do salátu nebo na smažení?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.