Zaujalo nás

Certifikáty snadno a rychle

29.04.2013 | V prodejnách potravin se setkáváme se spoustou značek původu, kvality a jiných certifikátů. Málokdo se v nich vyzná. Abyste věděli, co různá loga znamenají, přečtěte si jednoduchý přehled značek, se kterými se můžete setkat.

Nově oceněné výrobky v hradeckém kraji

26.04.2013 | Značku Regionální potravina v Královéhradeckém kraji v letošním čtvrtém ročníku soutěže získalo devět výrobků. Mezi oceněnými jsou například Deštenský chléb z pekařství Karla Reznera, pivo Rychnovský kaštan z Podorlického pivovaru či Hovorkovy hořické trubičky.

Řetězce by měly povinně zveřejňovat podíl potravin z ČR

26.04.2013 | Potravinářská komora chce do připravované novely zákona o potravinách prosadit, aby obchodní řetězce povinně zveřejňovaly údaje o podílu tuzemských potravin na svých pultech, údaje o obsahu hlavní složky, jméno výrobce u nebalených potravin a značení země původu u všech potravin.

Spotřebitelé dají na doporučení známých

26.04.2013 | Skupina Atoz Retail vyhlásila výsledky 13. ročníku prestižního marketingového programu Volba spotřebitelů – Nejlepší novinka, který oceňuje inovace na českém trhu. Spotřebitelévybírali ze 115 výrobků v rekordních 38 kategoriích.

Po aféře s koninou již čteme složení výrobků

18.04.2013 | Téměř polovina Čechů kvůli aféře s koňským masem začala podrobněji sledovat informace o složení výrobků, značku kupovaných uzenin ale nezměnila.

Nejmladší Pekařka roku je z Pardubic

11.04.2013 | Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů v ČR uspořádal ve dnech 10. - 11. dubna 2013 v Pardubicích již 18. ročník národní soutěže o titul „ČESKÝ PEKAŘ ROKU 2013 – kategorie JUNIOR“. Ve finále soutěže se o prestižní ocenění utkalo devět mladých pekařských talentů z celé ČR. Soutěžící museli pod dohledem odborné poroty prokázat dovednosti při výrobě chleba, běžného pečiva, vánoček a koláčů. Absolutní vítězkou s titulem Nejlepší pekařský junior roku 2013 se stala Magdaléna Vondrová, studentka 3. ročníku Střední školy potravinářství a služeb v Pardubicích.

Vědci pracují na výrobě nízkotučné čokolády plné chuti

08.04.2013 | Chemikům se podařilo přijít na způsob, jak omezit tuky v čokoládě tak, aby neztratila svou charakteristickou jemnou chuť. Americká chemická společnost, která o novince pocházející z Británie informovala, tvrdí, že základem úspěchu je želatina používaná v potravinářství.

Kvalita a kontrola polských potravin zůstává stále otázkou

02.04.2013 | Česká republika byla na půdě Evropského parlamentu, konkrétně na semináři „Problémy ve spolupráci v oblasti kvality a bezpečnosti potravin na vnitřním evropském trhu“ dne 20. března 2013 obviněna z účelové manipulace s fakty o polských potravinách a z neopodstatněného boje České republiky proti dovozu polských potravin.

Patříme mezi mlsné národy

27.03.2013 | Prodej cukrovinek v Česku loni klesl o pět procent, vyšší ceny mírně omezily jejich konzumaci. I přesto Češi loni za sladké utratili meziročně o 12 procent více. Mezi nejoblíbenější cukrovinky patří oplatky a sušenky. Vyplývá to z průzkumu společnosti GfK Consumer Panel Services.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.