27.03.2013 | Biopotraviny pravidelně kupují jen čtyři procenta Čechů. Občas si je koupí 37 procent lidí, naopak 17 procent dotázaných je nikdy nevyzkoušelo a ani vyzkoušet nechce. Jako nejčastější důvod uvádějí lidé vysokou cenu biopotravin. Vyplývá to z průzkumu společnosti KPMG, uvedla ČTK.
27.03.2013 | Ceny potravin v Česku vzrostly od roku 2005 do loňska o 30 procent. Tuzemské tempo zdražování potravin je vyšší, než činí průměr celé Evropské unie (EU). Na Žofínském fóru to uvedla členka bankovní rady České národní banky (ČNB) Eva Zamrazilová.
14.03.2013 | Publikace Potravinářské komory ČR s názvem RENESANCE JEČMENE si klade za cíl představit jednu z možných cest, jak dát vzniku nové skupině výrobků na počátku třetího tisíciletí, na plně zásobeném trhu potravin.
13.03.2013 | Vláda dnes schválila novelu zákona o Státní zemědělské a potravinářské inspekci (SZPI). Právní úprava má mimo jiné umožnit rychlejší reakce státu v případě potravinových krizí, jakými byly kauza s dioxiny v mase a vejcích či nedávná metanolová aféra. Nově navrhovaná opatření mají zvýšit efektivitu kontroly a ochrany spotřebitelů. Na tiskové konferenci po jednáni kabinetu o tom informoval premiér Petr Nečas.
08.03.2013 | Konzumace párků, šunky či slaniny zvyšuje riziko předčasného úmrtí. Alespoň k takovému závěru podle serveru BBC dospěli autoři mnohaletého výzkumu zahrnujícího půl milionu lidí z desítky evropských zemí. Ukázalo se, že velká spotřeba masných výrobků s vysokým obsahem solí a dalších konzervantů zvyšuje riziko srdečních a cévních onemocnění, rakoviny a předčasného úmrtí.
06.03.2013 | V Česku rychle přibývají malé mlékárny, jejichž pomocí si zemědělci zajišťují odbyt mléka a zlepšují bilanci hospodaření. Za poslední dva roky začalo na tuzemských farmách pracovat více než pět desítek malých mlékáren, zatímco v předchozích letech jich fungovalo jen deset. Vyplývá to ze statistik Svazu faremních zpracovatelů (SFZ).
27.02.2013 | Francie bude usilovat o to, aby celá Evropská unie zavedla přísná pravidla pro označování původu masa v předem připravených jídlech.
20.02.2013 | Potravinářská komora ČR je hluboce znepokojena vystupováním pana poslance za Věci veřejné Víta Bárty, který se již od prosince minulého roku pasuje na odborníka na potravinářský sektor a dodavatelsko-odběratelské vztahy. Na základě těchto svých "znalostí" hodlá v oboru rušit zákony a provádět další revoluční změny, včetně snížení cen potravin.
14.02.2013 | V souvislosti s nedeklarovaným koňským masem ve výrobcích v řadě zemí EU se objevilo několik zavádějících informací, které Státní veterinární správa uvádí na pravou míru.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.