04.11.2010 | Chutný plod jabloní provází člověka celou známou historií a stal se součástí lidské kultury a symboliky. Utržení jablka se stalo symbolem prvotního hříchu, jeho zdobená napodobenina je nedílnou součástí královských klenotů, právě jablko pak bylo v řecké mytologii předmětem sváru mezi třemi bohyněmi vedoucího k pádu Tróje.
02.11.2010 | Pomineme-li „élan vital“, životní elán, či energii, která je podmínkou života, rozumí se kapří duší zvláštní orgán, který je důležitý pro zajištění rovnováhy.
21.10.2010 | Krajský soud v Brně dnes potvrdil pokutu 52,8 milionu korun pro tři pekárenské firmy. Uložil jim ji v loňském roce antimonopolní úřad. Delta pekárny, Odkolek a Penam se podle něj nejpozději od září 2003 domlouvaly na zdražení pečiva, chleba a cukrářského pečiva u svých odběratelů. Poté rozeslaly oznámení o zvýšení cen uvedených výrobků svým odběratelům.
19.10.2010 | Špekáčky, lovecký salám a spišské párky zřejmě získají chráněné označení Evropské unie pro tradiční speciality. Evropská komise totiž proti jejich žádosti o registraci na speciální unijní seznam, ve které postupovala ČR společně se Slovenskem, nedostala v dané lhůtě žádné námitky, které by to mohly zvrátit. Novináře o tom dnes informoval europoslanec Jan Březina, který se problematikou chráněných označení zabývá.
18.10.2010 | Med je jedním z nejstarších člověkem používaných sladidel. Barva, chuť, konzistence a kvalita medu závisí na zdroji nektaru, stejně jako na použité výrobní metodě. Obecně platí, že čím má med tmavší barvu, tím má výraznější chuť.
15.10.2010 | Lukáš Svoboda z pražské pivnice Konvikt po získání titulu „Nejlepší výčepní ČR“ uspěl také v mezinárodním finále pátého ročníku soutěže Pilsner Urquell Master Bartender, které se uskutečnilo ve středu a ve čtvrtek v Praze a Plzni.
14.10.2010 | Také vás děsí příchod pošmourného chladného počasí? Máme pro vás dobrou zprávu – i v mrazivých dnech si lze zachovat dobrou náladu. Inspirujte se mnoha lety prověřenou zkušeností. Na britských ostrovech si vzhledem k nestálému klimatu a častým srážkám vždy vědí rady, jak se dostat do pohody. Základní pravidlo zní: zahřát se zevnitř! Dobře posloužit může celá řada nápojů, nejlépe samozřejmě pravý anglický čaj.
14.10.2010 | Ročně se v České republice vyrobí na 350 tisíc tun chleba, spotřeba na 1 obyvatele se pohybuje okolo 50 kg. Před rokem 1989 měl zákazník v obchodě na výběr pouze 2-3 druhy chleba a pokud měl to štěstí, občas mohl koupit i chléb čerstvý a kvalitní.
14.10.2010 | Ve Vodičkově ulici v centru Prahy je první farmářská prodejna v hlavním městě. Mléčné výrobky z vlastní mlékárny, hovězí a králičí maso a domácí klobásy z Vysočiny v ní nabízí sedlák František Němec z Netína na Ždársku.
07.10.2010 | Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a. s., (VÚPS) úspěšně dokončil výzkum a vývoj technologie umožňující bezpečnou výrobu piva pro celiaky. Projektový tým VÚPS, a. s., pod vedením Ing. Josefa Škacha, CSc., vytvořil unikátní technologii, kdy hlavní surovinou vyrobeného piva pro osoby trpící celiakií zůstává český slad.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.