23.03.2011 | Vítězem devátého ročníku soutěže a tedy Českou biopotravinou roku 2010 byl vyhlášen Kančí biolovečák z Biofarmy Sasov Josefa Sklenáře. Odborná porota vítěze vybrala mezi dalšími 42 nominovanými biopotravinami.
22.03.2011 | Čaj provází lidstvo už několik tisíciletí. Nejstarší věrohodná zpráva o pití tohoto blahodárného nápoje sice pochází „až“ ze 3. století našeho letopočtu, objevení samotné rostliny je však mnohem starší. Legendy dokonce sahají až do 3. tisíciletí př. n. l. Podle jedné z nich vyrostl první čaj z očních víček budhistického mnicha Dharuma, který na cestě do Číny usínal únavou při meditaci a tak si oční víčka odřízl a zahodil je. V místě, kam dopadla, vyrostl strom – čajovník.
22.03.2011 | Tuky jsou nejvydatnějším zdrojem energie. Kromě jiných funkcí umožňují vstřebávání vitamínů A, D, E a K z potravy, patří mezi hlavní živiny člověka. Tuky však současně představují i riziko. Nadměrná konzumace a nevhodná skladba tuků ve stravě vede k rakovině tlustého střeva, obezitě, cukrovce a cévním mozkovým příhodám. Zdravý dospělý člověk by měl svůj energetický příjem hradit tuky z cca 25 – 30 %,denní příjem všech tuků by se tedy měl pohybovat v rozmezí od 60 do 100 g.
22.03.2011 | Víte, kdy slavíme světový den vody a v jaké době vznikla první lednička? Zajímavostmi z oblasti jídla vás bude každý měsíc zásobovat opravdová gurmánka Šárka Škachová (www.gurmanka.cz).
10.03.2011 | Jestli se uchytí prazvláštní nápad jednoho Rakušana, bude možná na ochutnávkách vína slyšet věty jako "Není v tom trochu Mozarta? Nebo je to snad šmrncnuté Haydnem?", napsala agentura AP.
03.03.2011 | Nejlepším českým biovínem za rok 2010 byla na včerejším slavnostním večeru u příležitosti veletrhu VINEX&HORECA FORUM 2011 v Brně vyhlášena Malverina pozdní sběr 2007, suché, z produkce společnosti Vinselekt Michlovský.
21.02.2011 | Brusel 21. února (zpravodaj ČTK) - Lovecký salám, spišské párky, špekáčky a liptovský salám z České republiky a ze Slovenska dnes získaly chráněné označení Evropské unie. Evropská komise oznámila, že je zapsala na seznam tradičních zaručených specialit.
15.02.2011 | Letošní 15. ročník úspěšné specializované obchodní konference Retail in Detail/Fresh Food 2011 (23. 3. 2011, Hotel Olympik Artemis, Praha) se zaměří na jedno z nejžhavějších témat maloobchodu v CEE regionu, kterým je optimalizace nabídky čerstvého zboží. Z odborných analýz a výzkumů totiž vyplývá, že tato „mega-kategorie“ se zásadním způsobem podílí na vytváření image řetězce a jeho odlišení od konkurence. Současně má prioritní vliv na frekvenci nákupů a do značné míry definuje i cenové vnímání prodejny.
14.02.2011 | Loňský rok byl pro české a moravské vinaře jedním z nejhorších v historii. Na zhruba 16.000 hektarech plodících vinic sklidili 45.923 tun hroznů. Je to o 22.800 tun méně než v roce 2009. Oproti rokům 2007 a 2008 ale byla loňská sklizeň méně než poloviční. Vyplývá to z aktuálních statistik Českého statistického úřadu.
11.02.2011 | V našem minulém „sýrovém“ povídání jsme si vyprávěli o nákupu sýrů, o tom, kde je nejlepší sýry zakoupit, čeho je třeba si všímat a na co se ptát, abychom s naším nákupem byli spokojeni. Něco jsme si řekli o kvalitě sýrů, o optimálních způsobech jejich úchovy v domácnosti a popsali si některé techniky krájení a porcování jednotlivých druhů. Dnes se zaměříme na další určitě zajímavé téma, a sice, jaké víno je nejlepší k tomu kterému sýru vybrat.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.