Články se štítkem: zajímavosti

Speciality Jižních Čech

18.05.2011 | Jižní Čechy jsou ozdobou republiky. Jsou známé svou krásou, průmyslem netknutou přírodou, výjimečnou architekturou i historií, která je patrná na každém kroku. Přehrada Lipno a plující lodičky, Šumava s Boubínským pralesem, rybníky okolo Třeboně, malebné uličky Českého Krumlova, kamenný most v Písku a Holašovice, jež svou ochranou zaštítilo UNESCO – tyto pojmy se staly synonymem pro dovolenou v tuzemsku.

Zajímavosti z říše jídla v měsíci KVĚTNU

02.05.2011 | Jak vznikla Coca-Cola? Kdy slavíme Světový den koktejlů? A proč pan Heinz, vynálezce kečupu, posílal své zaměstnance na manikuru?

Jak se vyznat v cukrech

27.04.2011 | Každá hospodyňka ví, že se bez cukru při vaření či pečení neobejde, a to i přes současný trend diet a zdravého životního stylu. Ovšem od sametové revoluce se nabídka cukrů a sladidel v našich obchodech notně rozšířila a není lehké se v nich vyznat. Pojďme společně na malou sladkou exkurzi.

Vnitřnosti jsou zdravé lahůdky...

27.04.2011 | ...ale musíte pro ně k řezníkovi.

Mouka - neviditelná součást jídelníčku

26.04.2011 | Knedlík, těstoviny, nudle do polévky, bageta, tortilla, placky nán, ciabatta, pita a jim podobný libanonský chléb, každá země má tradiční moučný výrobek spojený s mnohaletou historií. Pečivo je ideální k snídani, která podle odborníků určuje nejen to, jak se budeme celý den mít, ale i to, jak se budeme mít celý život. Tradiční rostlinu, ze které se mouka vyrábí, představuje v Evropě pšenice, žito, ječmen a oves, na jihu Evropy navíc kukuřice. Mouka je rozemleté obilné zrno: u klasické, světlé mouky je rozemleté pouze jádro, u zdravější, celozrnné varianty jsou rozemlety i klíčky a otruby.

Jak na zakysané smetany?

19.04.2011 | Každý z nás občas kupuje zakysanou smetanu pro přípravu svého oblíbeného pokrmu. Věděli jste ale, že využití tradičních zakysek má daleko širší možnosti?

České hovězí bojuje o návrat na výsluní

19.04.2011 | Hovězí maso je jedním z nejtradičnějších pokrmů v pomyslné kulinářské příručce každého Čecha. Ne nadarmo se jedné ze specialit dostalo označení „svíčková“ na základě masa, které by s touto pochoutkou mělo být spojeno.

Zajímavosti z říše jídla v měsíci DUBNU

05.04.2011 | Víte, jak vznikla slavná hvězdička Michelin? A kdo řekl, že "Menu bez sýra je jako krasavice bez oka"? Tušíte, kdo jako první předvedl proces umělého zmrazování? Vše se dozvíte v našich dubnových zajímavostech!

BIO jogurt bílý Českou biopotravinou roku 2010

31.03.2011 | Výrobky Mlékárny Valašské Meziříčí opět bodují. Potravinářská komora ČR ve spolupráci s PRO-BIO Svazem ekologických zemědělců zvolila v kategorii „Mléko a mléčné výrobky“ za nejlepší BIO výrobek BIO jogurt bílý „naše bio“ Mlékárny Valašské Meziříčí. Výrobek je dodáván do prodejen Billa. Celkově se do soutěže zapojilo čtyřicet dva výrobků, které byly rozděleny do šesti kategorií. A to mlýnské a pekárenské výrobky, mléko a mléčné výrobky, maso a výrobky z masa, nápoje, výrobky z ovoce a zeleniny či víno z ekologických hroznů.

Sladký svět čokolády

28.03.2011 | Společnost CARLA spol. s r. o., která sídlí ve Dvoře Králové nad Labem a byla založena v říjnu 1992 je v současné době jedinou českou továrnou na čokoládu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.