Články se štítkem: zajímavosti

Poklady Plzeňského kraje

19.10.2011 | Město Plzeň a kraj, který se kolem rozprostírá, se mohou pochlubit mnohým. V poslední době především fotbalem. Avšak že je město i dostatečně kulturní dokazuje titul Město Kultury pro rok 2015. Univerzita má v kraji také svou tradici. A stejně tak potravinářství.

Seznamte se s kaki

17.10.2011 | Exotické ovoce kaki je malým oranžovým zázrakem - nabije vás energií, posílí vaše kosti, imunitní systém i metabolismus, sníží množství choleserolu v krvi, pomůže při stresu, únavě a nervozitě a zmírní i svalové potíže.

Zákusky bez výčitek

22.09.2011 | Povinnou výbavou vašich kabelek či batohů je tabulka čokolády, po obědě si nedokážete odepřít dezert a na obalení nervů vám zabírá jen sáček bonbónů? Někteří z nás si prostě život bez sladkých laskominek nedokáží představit.

100 let od zahájení výroby tavených sýrů

22.09.2011 | V letošním roce si mlékaři po celém světě připominají stoleté výročí od uskutečnění první výroby tavených sýrů. V roce 1911 se to poprvé podařilo švýcarské společnosti Gerber, která tak vyrobila tavený sýr roztavením tvrdých švýcarských sýrů. Důvodem pro jeho vývoj byla potřeba prodloužit trvanlivost sýrů především při jejich stále se rozšiřujícím exportu do zámoří a tropických krajin.

Jídla pro krásu

19.09.2011 | Všichni chceme vypadat co nejlépe. Víte ale, že klíč k půvabu můžete mít na talíři? Které potraviny jíst, abychom byli ještě krásnější?

Mýty o vejcích

16.09.2011 | Vysoká hladina cholesterolu v krvi představuje významný rizikový faktor pro nárůst infarktů a mrtvic. A právě to dovedlo jisté myslitele či badatele k domněnce, že vaječný žloutek, který je bohatý na cholesterol (kolem 225 mg v jednom vejci střední vlhkosti), je pro naše srdce nevhodný či dokonce nebezpečný. Vejce tak získala neprávem pověst potraviny rizikové pro zdraví člověka.

Ústecký kraj: překvapivě rozmanitý

15.09.2011 | Když se řekne Ústecký kraj, každý si představí zdevastovanou krajinu, která vzhledem připomíná strašidelné utopické vize. Neznalého by překvapilo, že se tento kraj stihl za posledních dvacet let vrátit k životu a dnešní rozmanitost Krušných hor a Českého středohoří bere dech. Znovu v něm lze nalézt krásy, které v něm viděl romantický básník Karel Hynek Mácha.

Praha – matka měst, matka dobrot

15.09.2011 | V minulých číslech jsme se zaměřili na bezvadné produkty z různých krajů. Neměli bychom zapomínat, že naše hlavní město je také kraj a může se pochlubit zajímavou produkcí. Sledujíce světové trendy, se hlavní město stává i gastronomickým rájem, ve kterém mohou labužníci ochutnat tradiční českou i světovou kuchyni. Praha je místem, kde se koná celá řada food festivalů a pořádají se farmářské trhy, díky kterým si Pražené mohou nakoupit čerstvé a lokální produkty.

Vůně vína

30.08.2011 | V rámci tradičního Pálavského vinobraní v Mikulově proběhne 10. a 11. září 2011 za podpory Vinařského fondu a města Mikulov třetí ročník unikátní akce zacílené na široké spektrum návštěvníků vinobraní – Mistrovství České republiky v rozeznávání vůní ve víně, Mikulov 2011.

Zajímavosti z říše jídla - srpen

09.08.2011 | Vaříte v papiňáku? A víte, kdo ho vymyslel? Pojďme se na tenhle šikovný kousek nádobí podívat trochu blíž...

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.