Články se štítkem: zdravá strava

Jak jsme se jarně detoxikovali

24.04.2015 | Povedlo se mi pobláznit mého muže i dospělou dceru, aby se mnou absolvovali osmadvacetidenní očistnou kúru. Detox spustila kniha Antónie Mačingové Zhubněte jednou provždy, která mi ležela v knihovně více než dva roky...

Můžeme se naučit umění dlouhého života?

21.04.2015 | Název makrobiotika lze volně přeložit jako „umění dlouhého života“. Jde o celosvětově rozšířený životní styl, velmi úzce spojený s výživou. Kolébkou této filozofie je Tibet a Čína, za zakladatele se považuje Japonec George Oshawa (1893-1966).

Nežádoucí účinky potravin na novém portálu

15.04.2015 | Nový web spustil Státní zdravotní ústav a má sbírat zdravotní informace v rané fázi vzniku problémů. Nepříznivé reakce hrozí hlavně u potravin nového typu a doplňků stravy.

Akademie léčivé výživy zve na večerní přednášky

15.04.2015 | Akademie léčivé výživy v Praze pořádá večerní přednášky a víkendové semináře vedené zakladatelem newyorské Academy of Healing Nutrition Rogerem Greenem, který je považován za jednoho z nejprogresivnějších učitelů oboru přirozené péče o zdraví.

Příliš sladký život?

14.04.2015 | Podle odhadů překračuje denní energetický příjem z cukrů v dnešní populaci více než dvojnásobně doporučené množství. Tento fakt s sebou pochopitelně nese vážné zdravotní důsledky. Co nadbytek cukru dělá s naším tělem a psychikou? Opravdu můžeme být na sladkém doslova závislí? Je cukr obávaným „bílým zabijákem“?

Když mouka není jenom bílá

10.04.2015 | Peču, pečeš, pečeme. Ale z čeho? Pokud má ve vaší spíži své místo jen klasická pšeničná mouka, vyzkoušejte i druhy méně obvyklé. Překvapí vás nejen ¨neobvyklá chuť, ale také zdravotní benefit, především nižší obsah lepku. Žitná, rýžová, ale i kaštanová nebo amarantová – v dnešní době je výběr nepřeberný.

Nemoci z potravin zabíjejí miliony lidí ročně

09.04.2015 | Za více než 200 chorob, od průjmů až k rakovině, jsou zodpovědné potraviny zasažené viry, bakteriemi, parazity či chemickými látkami.

Domácí sýr do každé kuchyně

05.04.2015 | Domácí výroba sýra není tak složitá, jak by se mohlo zdát. Pokud se do výroby pouštíte poprvé, nejvhodnější bude sýr čerstvý, ale pokročilejší sýraři si můžou troufnout na sýry složitější.

Vyznávání živé stravy není bez rizik

26.03.2015 | Vitariánství a frutariánství patří k nejvyhraněnějším formám veganství. Omezení se netýkají jen stravy, ale celého životního stylu, a jsou doprovázena meditací a návratem k harmonii.

Jak chutná život vegana?

20.03.2015 | Život bez masa? Pro řadu strávníků nepřijatelná myšlenka. Stejně jako pro vegany je nepochopitelná masožravost ostatních lidí. Cílem článku není donutit čtenáře, aby se vzdal masa, ale ani přesvědčit ho o nenahraditelnosti masa v jídelníčku. V tomto díle alternativní výživy chceme popsat jeden ze striktních vegetariánských stylů – veganství, včetně nástrah, které může přinášet.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.