03.12.2012 | Na evropském trhu se stále více zvyšuje zájem o kvalitní potraviny a spotřebitelé vyžadují, aby kvalita byla garantována. Celá řada výrobců a prodejců zdůrazňuje místní původ a kvalitu produktů.
03.12.2012 | Jasmínová, arborio, basmati, indiánská… Vyznáte se v jednotlivých druzích rýže? Víte, že jich existuje až 1200? Poradíme vám, jaký konkrétní druh rýže se hodí pro přípravu konkrétních pokrmů, jak rýži vybírat i skladovat.
03.12.2012 | Chtěli byste začít dbát o svoji životosprávu? Souhlasíte s tvrzením, že na jídle by se šetřit nemělo? Víte, že byste měli jíst pestře a pravidelně? Je ale možné nakupovat zdravé potraviny a zároveň nepřitížit své peněžence, nebo je kvalitní stravování výsadou bohatých? Znalosti a motivace ke změně je krokem prvním a štěstí přeje připraveným.
19.11.2012 | Na moravských vinicích skončila hlavní část sklizně vinné révy. Ve vinohradu už zůstávají pouze hrozny na výběr z bobulí nebo na ledová vína. Úroda je stejně jako v zahraničí nižší než v loňském roce. Bude to mít dopad na ceny. Podle předsedy Svazu vinařů ČR Tibora Nyitraye ceny vína patrně vzrostou o deset až 15 procent.
13.11.2012 | Greenpeace spustilo výzvu „Není ryba jako ryba“ určenou obchodním řetězcům v ČR, které ve svém sortimentu nabízejí ryby a mořské plody. Spotřebitelé tak mají možnost požádat největší supermarkety v Česku, aby o prodávaných rybách a mořských plodech poskytovaly úplné informace, neprodávaly ohrožené druhy a přijaly udržitelnou nákupní politiku rybích produktů. Například v Německu je to běžný standard, v Česku však platí jiný metr.
08.11.2012 | Češi šetří na potravinách, zářijové tržby obchodníků za potravinářské zboží podle Českého statistického úřadu meziročně klesly o 5,9 procenta. Lidé zmenšují své nákupy a stále více koukají na cenu zboží. Výrobci ve snaze udržet nízké ceny nahrazují dražší suroviny levnějšími, vyplývá z vyjádření potravinářů a obchodníků. Na poklesu mají podle nich kromě nejisté ekonomické situace podíl také vládní reformy, zejména zvyšování DPH.
31.10.2012 | Jogurt patří k nejoblíbenějším mléčným výrobkům na celém světě. Není divu, má dlouhou historii a díky vysokému obsahu zdraví prospěšných látek téměř zázračné účinky.
30.10.2012 | Pro české zákazníky je určujícím faktorem při výběru potravin jejich chuť. Tento názor potvrdilo 92 % spotřebitelů, naopak 73 % dotázaných považuje za nejdůležitější faktor při výběru potravin cenu. Takové jsou výsledky průzkumu veřejného mínění o kvalitě potravin, který zadalo Ministerstvo zemědělství.
11.10.2012 | Zatímco ve světě se z mletého masa připravují různorodé druhy pokrmů, v české kuchyni portfolio mletého masa začíná karbanátkem a končí sekanou. Ve středověku byly přitom tzv. sekaniny považovány za jídla luxusní.
14.09.2012 | V roce 2011 zaznamenal v České republice systém rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF) 197 oznámení. Nejvíc nevyhovujících výrobků bylo v kategoriích ovoce a zelenina, doplňky stravy, dále pak a ryby a rybí produkty a materiály a předměty určené pro styk s potravinami (FCM). Vyplývá to ze zprávy o činnosti RASFF v ČR.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.