Zaujalo nás

První stížnosti na označování pečiva

03.08.2012 | Nová vyhláška platí teprve pár dnů a už se objevují první problémy. Obchody chybně označují druh pečiva a Státní zemědělská a potravionářská inspekce tak musí řešit první stížnosti zákazníků.

Mnoho běžně prodávaných potravin může škodit zdraví

03.08.2012 | Mnoho běžně prodávaných potravin může být zdraví nebezpečných. Na svém webu www.potravinynapranyri.cz to uvádí Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Jako nebezpečné označila některá vína, sušenky i vejce. Inspektoři v potravinách často odhalili větší než stopové množství alergenů, na které výrobce neupozorňoval na obalu.

Dopékané pečivo musí být od srpna v obchodech označeno

31.07.2012 | Pekařské výrobky, které jsou v obchodech dopékány ze zmrazených polotovarů nebo prodávány po předchozím rozpečení hotového výrobku, budou od středy 1.8. muset být v regálech povinně odlišeny od čerstvě upečených výrobků. Tuto povinnost dává obchodníkům nová vyhláška ministerstva zemědělství. Pekaři změnu předpisu vítají, obchodníci ji kritizují. Prý je administrativně zatíží a zvýší jim náklady. Pečivo však kvůli tomu nezdraží.

Lidé mohou na webu používat aplikaci „Potraviny na pranýři“

10.07.2012 | Internetová aplikace „Potraviny na pranýři“ byla spuštěna pro veřejnost v úterý 10. července 2012 ve 14.30 hodin. Cílem projektu je zpřístupnit zjištění o nejakostních, falšovaných a nebezpečných potravinách českým i evropským spotřebitelům, a poskytnout tak nástroj usnadňující orientaci na nepřehledném trhu s potravinami.

Značku Regionální potravina má v Karlovarském kraji osm výrobců

02.07.2012 | Osm producentů potravin může používat v Karlovarském kraji značku Regionální potravina. Své konkrétní zboží, vybrané porotou, mohou takto označovat Prima Karlovy Vary, Jatky Rudolec, farmářka Vlasta Hnátková, Statek Bor, pekař Stanislav Pytlík, Pivovar Permon Sokolov, Karlovarská pekárna Trend a včelař Josef Šefčík.

Vaření s dětmi

28.06.2012 | Přijďte do Chefparade strávit příjemné dopoledne s vašimi dětmi. Z dětí se na chvíli stanou malí šéfkuchaři a zažijí spoustu legrace. Plná bříška, smích a radost v očích vašich dětí budou pro vás příjemnou odměnou.

Karlovy Vary mají první družstevní bioprodejnu

27.06.2012 | Ekologičtí sedláci v Karlovarském kraji táhnou za jeden provaz. Spojili se do družstva. Biopotraviny vyprodukované v regionu se tak snáze dostanou ke spotřebitelům. Otevření nové bioprodejny U sedláků v areálu ZeZaN v Karlových Varech – Dvory je příkladem úspěšné spolupráce členů PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.

Kvalita potravin se nezhoršila, tvrdí prodejci

26.06.2012 | Kvalita potravin v tuzemských obchodech se nezhoršila a zjištěné špatně značené či prošlé potraviny mají jen nepatrný podíl na prodaném zboží, řekl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR) Zdeněk Juračka. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), která prakticky každý týden na pultech obchodů zjistí u potravin různé nedostatky, by se podle Juračky při medializaci výsledků kontrol měla více zaměřit na závažnější prohřešky obchodníků a nevyvolávat mezi spotřebiteli zbytečnou paniku.

Moravští vinaři uspěli v San Franciscu

25.06.2012 | Dvojnásobek velkých zlatých medailí a obhajobu titulu za nejlepší víno konkrétní odrůdy si spolu s osmdesáti medailemi vezou naši vinaři z mezinárodní soutěže San Francisco International Wine Competition. Velkou zlatou medaili a titul za nejlepší Tramín červený celé soutěže získalo Vinařství Líbal, které navíc na této soutěži zazářilo už loni stejným oceněním za svůj Sauvignon.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.