27.09.2012 | Všechny lihoviny prodávané v České republice musí mít takzvaný rodokmen (vyrobené po 1. 1. 2012). Dokument doloží, že líh, z něhož je alkohol vyrobený, získal protokol o zkoušce z akreditované laboratoře. Toto opatření dnes nařídila vláda. Ministerstvo zemědělství spouští na svých stránkách sekci týkající se metanolu a opětovného uvádění bezpečného alkoholu do prodeje.
24.09.2012 | Soutěž Česká biopotravina roku 2012 zná vítěze. Českou biopotravinou roku 2012 je kozí biomáslo společnosti AMALTHEA, s. r. o., z Hvozdu u Prostějova v Olomouckém kraji. Slavnostní vyhlášení výsledků proběhlo u příležitosti Bioakademie 2012, mezinárodní konference ekologického zemědělství v Lednici.
18.09.2012 | Po třech úspěšných ročnících je letos vyhlášeno již 4. pokračování soutěže o značku Dobrý tuzemský potravinářský výrobek „Česká chuťovka 2012“, opět v osvědčené spolupráci společnosti SYMPEX GROUP s vydavatelstvím AGRAL, za odborné součinnosti VÚ potravinářského Praha a zaštítěné skupinou COOP. Partnerem soutěže je Národní zemědělské muzeum.
17.09.2012 | Co je vlastně methylalkohol? Proč je na rozdíl od etanolu toxický? Jaké jsou příznaky akutní otravy? Jaká je první pomoc při požití? Jaký alkohol je bezpečné pít?
14.09.2012 | V roce 2011 zaznamenal v České republice systém rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF) 197 oznámení. Nejvíc nevyhovujících výrobků bylo v kategoriích ovoce a zelenina, doplňky stravy, dále pak a ryby a rybí produkty a materiály a předměty určené pro styk s potravinami (FCM). Vyplývá to ze zprávy o činnosti RASFF v ČR.
13.09.2012 | Informační kampaň Zdravá svačina, která má zlepšit stravovací návyky školáků, dnes začala na sociální síti Facebook. Cílí na děti a jejich rodiče, školáky má především naučit jíst více ovoce a zeleniny, a tím má zároveň podpořit odbyt domácích pěstitelů. Partnerem projektu se stalo ministerstvo zemědělství (MZe), uvedl dnes na tiskové konferenci ministr Petr Bendl (ODS).
10.09.2012 |
06.09.2012 | Šéfkuchař pražské restaurace Soave Jan Souček (mimo jiné bývalý kapitán českého národního juniorského kuchařského týmu a Juniorský kuchař roku 2008) představí ve spolupráci se zastoupením Jižního Tyrolska v ČR a eshopem s jihotyrolskými specialitami samedobroty.cz ve dnech 10. - 16. 9. 2012 jihotyrolské pokrmy připravené převážně z originálních surovin.
03.09.2012 | Prognózy letošní sklizně nejsou vůbec dobré a rostoucí ceny obilí budou mít zřejmě vliv na ceny pečiva a chleba. Český pekárenský průmysl je v současné době decimován dovozem zmražených polotovarů, které snižují výrobu a zhoršují konkurenceschopnost tuzemských pekařů na trhu. Navíc pekaře, jejichž podnikání je energeticky a dopravně velmi nákladné, silně postihují vysoké ceny pohonných hmot a energií. Řada pekáren je proto ve ztrátě již před sklizní, která dále výrazně podraží hlavní surovinu - mouku.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.