02.04.2013 | Česká republika byla na půdě Evropského parlamentu, konkrétně na semináři „Problémy ve spolupráci v oblasti kvality a bezpečnosti potravin na vnitřním evropském trhu“ dne 20. března 2013 obviněna z účelové manipulace s fakty o polských potravinách a z neopodstatněného boje České republiky proti dovozu polských potravin.
28.03.2013 | Různí lidé reagují na různé látky různě. Prapodivná definice, ale pravdou je, že v závislosti na své genetické výbavě odpovídáme na biologicky aktivní složky obsažené v potravě. A právě to, jak dieta ovlivňuje rovnováhu mezi zdravím a nemocí skrze interakce s genomem jedince, zkoumá nutrigenomika. Jak to funguje? Setkali jste se s nabídkou jídelníčku „šitého na míru“? Je to pravda? Anebo se stejným „individuálním jídelním plánem“ přišla i Vaše sousedka či kolegyně a vypadá to spíše na drahou fikci šikovných „odborníků-obchodníků“?
27.03.2013 | Prodej cukrovinek v Česku loni klesl o pět procent, vyšší ceny mírně omezily jejich konzumaci. I přesto Češi loni za sladké utratili meziročně o 12 procent více. Mezi nejoblíbenější cukrovinky patří oplatky a sušenky. Vyplývá to z průzkumu společnosti GfK Consumer Panel Services.
21.03.2013 | Teprve pivo učinilo žízeň krásnou. Tento citát od neznámého autora plně vystihuje kladný vztah, jaký má k pivu lidstvo od nepaměti. Podle odborné definice je pivo lihový nápoj připravený neúplným vykvašením zcukernatělého a chmelem okořeněného sladového výluhu. Pije se ve stavu mírného dokvašování. Obsahuje 2 - 7 % alkoholu, 0,3 - 0,5 % CO2 a 3 - 12 % extraktu, který tvoří převážně nezkvašený cukr, dextrin, glycerin, bílkoviny a látky vylouhované z chmele.
14.03.2013 | Úsloví „zůstaneš na ocet“ nechce slyšet nikdo z nás. Po přečtení tohoto článku však možná usoudíte, že počkat si na ocet by nemuselo být zase tak špatné. Nechte se inspirovat, čím vším nám může být ocet nápomocný.
13.03.2013 | Vláda dnes schválila novelu zákona o Státní zemědělské a potravinářské inspekci (SZPI). Právní úprava má mimo jiné umožnit rychlejší reakce státu v případě potravinových krizí, jakými byly kauza s dioxiny v mase a vejcích či nedávná metanolová aféra. Nově navrhovaná opatření mají zvýšit efektivitu kontroly a ochrany spotřebitelů. Na tiskové konferenci po jednáni kabinetu o tom informoval premiér Petr Nečas.
06.03.2013 | V Česku rychle přibývají malé mlékárny, jejichž pomocí si zemědělci zajišťují odbyt mléka a zlepšují bilanci hospodaření. Za poslední dva roky začalo na tuzemských farmách pracovat více než pět desítek malých mlékáren, zatímco v předchozích letech jich fungovalo jen deset. Vyplývá to ze statistik Svazu faremních zpracovatelů (SFZ).
06.03.2013 | Přestože je až třistakrát sladší než cukr a přitom bez kalorií, skoro nikdo ji nezná. Řeč je o stévii sladké nebo také stévii cukrové, sladké trávě nebo medových lístcích.
22.02.2013 | Uhodnout, odkud se k nám dostaly všechny ty špagety, tagliatelle, fusilli, penne a lasagne je snadné. Přesto přesné datové určení vzniku pasty je nejasné. Nudlové těsto připravovali již staří Římané a pravděpodobně i Etruskové. Příprava sušených těstovin neboli pasty je zaznamenána na Sicílii ve čtrnáctém století.
20.02.2013 | Potravinářská komora ČR je hluboce znepokojena vystupováním pana poslance za Věci veřejné Víta Bárty, který se již od prosince minulého roku pasuje na odborníka na potravinářský sektor a dodavatelsko-odběratelské vztahy. Na základě těchto svých "znalostí" hodlá v oboru rušit zákony a provádět další revoluční změny, včetně snížení cen potravin.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.