03.12.2012 | Kakao je označení pro prášek vyrobený ze semen kakaovníku, který slouží především jako základ čokolády. Ve své přirozené (neslazené) formě bychom si na něm však moc nepochutnali, jelikož má extrémně nahořklou chuť.
19.11.2012 | Na moravských vinicích skončila hlavní část sklizně vinné révy. Ve vinohradu už zůstávají pouze hrozny na výběr z bobulí nebo na ledová vína. Úroda je stejně jako v zahraničí nižší než v loňském roce. Bude to mít dopad na ceny. Podle předsedy Svazu vinařů ČR Tibora Nyitraye ceny vína patrně vzrostou o deset až 15 procent.
16.11.2012 | Potravináři i obchodníci vítají návrh velké novely zákona o potravinách, kterou dnes představil ministr zemědělství Petr Bendl (ODS). Podle ministerstva největší legislativní změna v oblasti potravinářství za posledních 15 let mimo jiné počítá se sjednocením kontroly pod Bendlův resort. To se nelíbí ministerstvu zdravotnictví (MZ), zjistila ČTK v anketě.
13.11.2012 | Zdravý talíř je nová a zdravější varianta zastaralé výživové pyramidy. Složení talíře odpovídá moderním vědeckým poznatkům, ukazuje nejlepší cestu k udržení zdravého těla i hmotnosti, tvoří základ zdravotní prevence a podpory účinné léčby.
05.11.2012 | Ryby jsou zdravé. Jsou zdrojem kvalitních bílkovin a esenciálních vitamínů i minerálních látek. Měli bychom sníst dvě porce ryby týdně. To vše jsou notoricky známá i vědecky opodstatněná fakta. Ví ale běžný český spotřebitel, že si doma může připravit i jinou rybu než kapra, a to nejen na Vánoce?
30.10.2012 | Pro české zákazníky je určujícím faktorem při výběru potravin jejich chuť. Tento názor potvrdilo 92 % spotřebitelů, naopak 73 % dotázaných považuje za nejdůležitější faktor při výběru potravin cenu. Takové jsou výsledky průzkumu veřejného mínění o kvalitě potravin, který zadalo Ministerstvo zemědělství.
30.10.2012 | Med je jedním z nejstarších člověkem používaných sladidel. Barva, chuť, konzistence a kvalita medu závisí na zdroji nektaru, stejně jako na použité výrobní metodě. Obecně platí, že čím má med tmavší barvu, tím má výraznější chuť. Pro mnoho komerčních účelů se med pasterizuje a míchá, aby se dosáhlo jednotné chuti a struktury, ale i z hlediska chuti a zdraví je lepší kupovat surový, nefiltrovaný med z jednoho zdroje květin. Med obsahuje některé vitaminy skupiny B, jako thiamin, riboflavin a niacin. Ze stopových prvků železo, měď, vápník a hořčík.
22.10.2012 | V Národním zemědělském muzeu v Praze byly 18. října slavnostně vyhlášeny výsledky IV. ročníku soutěže o značku Dobrý tuzemský potravinářský výrobek „Česká chuťovka 2012“, která probíhala opět v osvědčené spolupráci společnosti SYMPEX GROUP s vydavatelstvím AGRAL, za odborné součinnosti VÚ potravinářského Praha a zaštítěné skupinou COOP. Partnerem soutěže je Národní zemědělské muzeum.
18.10.2012 | Česko dnes u Soudního dvora EU prohrálo v letitém sporu o pomazánkové máslo. Tímto způsobem není podle soudu tento český výrobek možné označovat, neobsahuje totiž dostatečné množství mléčného tuku, jak požadují unijní předpisy. Podle nich jde o "roztíratelný tuk".
01.10.2012 | Celý řetězec kontroly kvality potravin od jejich výroby, distribuce a prodej by měl mít na starosti pouze jeden resort, a nikoliv rezorty zemědělství a zdravotnictví jako dosud. Zjednodušení kontroly by vedlo k lepší kvalitě dozoru, řekl v pořadu Partie televize Prima ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) s tím, že jeho ministerstvo v tomto duchu připravuje zákon o potravinách.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.