Články se štítkem: zajímavosti

Alkohol musí mít doklad o svém původu

27.09.2012 | Všechny lihoviny prodávané v České republice musí mít takzvaný rodokmen (vyrobené po 1. 1. 2012). Dokument doloží, že líh, z něhož je alkohol vyrobený, získal protokol o zkoušce z akreditované laboratoře. Toto opatření dnes nařídila vláda. Ministerstvo zemědělství spouští na svých stránkách sekci týkající se metanolu a opětovného uvádění bezpečného alkoholu do prodeje.

Vejce na talíři

26.09.2012 | Vejce nás provázejí v jídelníčku odnepaměti. Jedná se o potravinu, která je nepředstavitelně univerzální. Mohou se připravovat samostatně jako vařená, sázená, smažená nebo míchaná, nebo ve spojení s dalšími potravinami. Vejce tak dává vzniknout omeletám, polévkám, majonézám, omáčkám a v neposlední řadě těstům a moučníkům.

Co musíte vědět o pohance

26.09.2012 | Pohanka sice nepatří mezi typické obiloviny, ale zato patří k potravinám přímo nabitým zdravím. V dnešní době se na ni však neprávem zapomíná. Přitom kolem 16. století u nás byla považována za nejoblíbenější potravinu.

Nejlepší Českou biopotravinu roku 2012 je kozí biomáslo

24.09.2012 | Soutěž Česká biopotravina roku 2012 zná vítěze. Českou biopotravinou roku 2012 je kozí biomáslo společnosti AMALTHEA, s. r. o., z Hvozdu u Prostějova v Olomouckém kraji. Slavnostní vyhlášení výsledků proběhlo u příležitosti Bioakademie 2012, mezinárodní konference ekologického zemědělství v Lednici.

Česká chuťovka 2012

18.09.2012 | Po třech úspěšných ročnících je letos vyhlášeno již 4. pokračování soutěže o značku Dobrý tuzemský potravinářský výrobek „Česká chuťovka 2012“, opět v osvědčené spolupráci společnosti SYMPEX GROUP s vydavatelstvím AGRAL, za odborné součinnosti VÚ potravinářského Praha a zaštítěné skupinou COOP. Partnerem soutěže je Národní zemědělské muzeum.

Palec dolů, palec nahoru

18.09.2012 | Víte, že po špenátu skutečně rostou svaly? Zajímá vás, proč jsou krásně červená rajčata často bez chuti? Přečtěte si, co naši redakci zaujalo v posledním měsíci.

Co musíte vědět o methylalkoholu

17.09.2012 | Co je vlastně methylalkohol? Proč je na rozdíl od etanolu toxický? Jaké jsou příznaky akutní otravy? Jaká je první pomoc při požití? Jaký alkohol je bezpečné pít?

Špatná sklizeň obilí ovlivní ceny pečiva

03.09.2012 | Prognózy letošní sklizně nejsou vůbec dobré a rostoucí ceny obilí budou mít zřejmě vliv na ceny pečiva a chleba. Český pekárenský průmysl je v současné době decimován dovozem zmražených polotovarů, které snižují výrobu a zhoršují konkurenceschopnost tuzemských pekařů na trhu. Navíc pekaře, jejichž podnikání je energeticky a dopravně velmi nákladné, silně postihují vysoké ceny pohonných hmot a energií. Řada pekáren je proto ve ztrátě již před sklizní, která dále výrazně podraží hlavní surovinu - mouku.

Svět potravin na Zemi živitelce

30.08.2012 | Navštivte nás v pátek 31. srpna na stánku Potravinářské komory na výstavě Země živitelka v Českých Budějovicích.

Hledá se nejoblíbenější bioprodejna

27.08.2012 | PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců vyhlásil další ročník soutěže o nejlepší bioprodejnu pod jeho křídly. Obrací se i na spotřebitele, kteří mohou nominovat své oblíbené obchodníky. Bioprodejen začleněných do PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců je více než šest desítek a nachází se ve všech regionech České republiky.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.