27.09.2012 | Všechny lihoviny prodávané v České republice musí mít takzvaný rodokmen (vyrobené po 1. 1. 2012). Dokument doloží, že líh, z něhož je alkohol vyrobený, získal protokol o zkoušce z akreditované laboratoře. Toto opatření dnes nařídila vláda. Ministerstvo zemědělství spouští na svých stránkách sekci týkající se metanolu a opětovného uvádění bezpečného alkoholu do prodeje.
26.09.2012 | Vejce nás provázejí v jídelníčku odnepaměti. Jedná se o potravinu, která je nepředstavitelně univerzální. Mohou se připravovat samostatně jako vařená, sázená, smažená nebo míchaná, nebo ve spojení s dalšími potravinami. Vejce tak dává vzniknout omeletám, polévkám, majonézám, omáčkám a v neposlední řadě těstům a moučníkům.
26.09.2012 | Pohanka sice nepatří mezi typické obiloviny, ale zato patří k potravinám přímo nabitým zdravím. V dnešní době se na ni však neprávem zapomíná. Přitom kolem 16. století u nás byla považována za nejoblíbenější potravinu.
24.09.2012 | Soutěž Česká biopotravina roku 2012 zná vítěze. Českou biopotravinou roku 2012 je kozí biomáslo společnosti AMALTHEA, s. r. o., z Hvozdu u Prostějova v Olomouckém kraji. Slavnostní vyhlášení výsledků proběhlo u příležitosti Bioakademie 2012, mezinárodní konference ekologického zemědělství v Lednici.
18.09.2012 | Po třech úspěšných ročnících je letos vyhlášeno již 4. pokračování soutěže o značku Dobrý tuzemský potravinářský výrobek „Česká chuťovka 2012“, opět v osvědčené spolupráci společnosti SYMPEX GROUP s vydavatelstvím AGRAL, za odborné součinnosti VÚ potravinářského Praha a zaštítěné skupinou COOP. Partnerem soutěže je Národní zemědělské muzeum.
18.09.2012 | Víte, že po špenátu skutečně rostou svaly? Zajímá vás, proč jsou krásně červená rajčata často bez chuti? Přečtěte si, co naši redakci zaujalo v posledním měsíci.
17.09.2012 | Co je vlastně methylalkohol? Proč je na rozdíl od etanolu toxický? Jaké jsou příznaky akutní otravy? Jaká je první pomoc při požití? Jaký alkohol je bezpečné pít?
03.09.2012 | Prognózy letošní sklizně nejsou vůbec dobré a rostoucí ceny obilí budou mít zřejmě vliv na ceny pečiva a chleba. Český pekárenský průmysl je v současné době decimován dovozem zmražených polotovarů, které snižují výrobu a zhoršují konkurenceschopnost tuzemských pekařů na trhu. Navíc pekaře, jejichž podnikání je energeticky a dopravně velmi nákladné, silně postihují vysoké ceny pohonných hmot a energií. Řada pekáren je proto ve ztrátě již před sklizní, která dále výrazně podraží hlavní surovinu - mouku.
30.08.2012 | Navštivte nás v pátek 31. srpna na stánku Potravinářské komory na výstavě Země živitelka v Českých Budějovicích.
27.08.2012 | PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců vyhlásil další ročník soutěže o nejlepší bioprodejnu pod jeho křídly. Obrací se i na spotřebitele, kteří mohou nominovat své oblíbené obchodníky. Bioprodejen začleněných do PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců je více než šest desítek a nachází se ve všech regionech České republiky.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.