23.07.2012 | Najít v okolí někoho, kdo nemá rád sušenky, oplatky nebo perník je snad nemožné. Každý z nás alespoň příležitostně neodolá a kousek trvanlivého pečiva sní. Přestože přesný časový úsek minimální spotřeby není stanoven, je zažité, že trvanlivé pečivo má minimální trvanlivost dva měsíce. Do této skupiny ještě patří pečivo ze šlehaných hmot, suchary a preclíky. Oplatky, sušenky a perník však hrají prim a představují největší podíl v objemu výroby.
10.07.2012 | Internetová aplikace „Potraviny na pranýři“ byla spuštěna pro veřejnost v úterý 10. července 2012 ve 14.30 hodin. Cílem projektu je zpřístupnit zjištění o nejakostních, falšovaných a nebezpečných potravinách českým i evropským spotřebitelům, a poskytnout tak nástroj usnadňující orientaci na nepřehledném trhu s potravinami.
09.07.2012 | Glutamát sodný patří díky své výrazné chuti a vůni mezi nejpoužívanější potravinářské přísady. Potravinám dodává tzv. pátou chuť nazývanou „umami“, která je popisována jako pikantně masová. Umami je japonské slovo, které v překladu znamená „pochoutka".
02.07.2012 | Osm producentů potravin může používat v Karlovarském kraji značku Regionální potravina. Své konkrétní zboží, vybrané porotou, mohou takto označovat Prima Karlovy Vary, Jatky Rudolec, farmářka Vlasta Hnátková, Statek Bor, pekař Stanislav Pytlík, Pivovar Permon Sokolov, Karlovarská pekárna Trend a včelař Josef Šefčík.
25.06.2012 | Dvojnásobek velkých zlatých medailí a obhajobu titulu za nejlepší víno konkrétní odrůdy si spolu s osmdesáti medailemi vezou naši vinaři z mezinárodní soutěže San Francisco International Wine Competition. Velkou zlatou medaili a titul za nejlepší Tramín červený celé soutěže získalo Vinařství Líbal, které navíc na této soutěži zazářilo už loni stejným oceněním za svůj Sauvignon.
22.06.2012 | Česká firma Amylon, a.s. zabývající se potravinářskou a škrobárenskou výrobou a prodejem uspořádala ke svému stoletému výročí velkolepou oslavu ve svém závodě v Havlíčkově Brodu. Amylon poslední dobou intenzivněji pracuje na své propagaci, na inovacích svých výrobků a na komunikaci se zákazníkem, přesto byla překvapující a potěšující účast více než 3000 potencionálních zákazníků.
20.06.2012 | Brambory jsou nedílnou součástí našeho běžného jídelníčku. Jsou levným a přitom bohatým zdrojem vitaminu C. Obsahují také vitamin A a především škrob a uhlovodany. O něco hůře jsou na tom s vitaminy skupiny B. Z minerálních látek obsahují zejména draslík a hořčík. Jsou lehce stravitelné, neobsahují tuk a téměř žádné bílkoviny. Brambory můžeme vařit, dusit, péct, zapékat či smažit.
20.06.2012 | Zmrzlina je chlazený nebo mražený mléčný výrobek ze směsi smetany či mléka, cukru, škrobu a přísad (ovoce, ochucovadla, stabilizátory aj.). Obsahuje všechny nutriční složky – cukry, tuky, bílkoviny, minerály, stopové prvky a vitaminy. Z hlediska předpisů je zmrzlina to samé, co mražený krém. Záleží jen na výrobci, jak své produkty označí. Konzistence mraženého krému (zmrzliny) musí být hladká, jemná, krémovitá, nemá obsahovat hrudky, větší krystaly a velké vzduchové bubliny. Může však obsahovat viditelné částice přidaných ochucujících složek v nerozmělněné formě.
20.06.2012 | V sobotu 16. června 2012 se v rámci festivalu americké kuchyně Taste of America (www.tasteofamerica.cz) uskutečnil již 2. ročník soutěže Chili Con Carne Contest.
18.06.2012 | V Praze vznikla první česká cestovní agentura, která se specializuje na zážitkovou gastronomii spojenou s poznáváním nejzajímavějších kulinárních destinací světa. Každý nadšený gurmán má od nynějška možnost prožít netradiční dovolenou, zaměřenou nejen na objevování dosud nepoznané krásy zemí, ale především na požitky jeho chuťových buněk. Agentura Culinaria Travel nabízí hotové víkendové zájezdy, několikatýdenní kulinární dobrodružství v dalekých zemích i zájezdy na míru zcela podle přání zákazníka.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.